понедељак, 1. април 2024.

Odjeci Prvog krstaškog rata u Zemunu

 


Na poziv Pape Urbana II da se krene u rat protiv nevernika sa ciljem oslobođenja Hristovog groba, odazvalo se mnogo ljudi, prvenstveno pripadnici najnižeg sloja seljaka, gradske sirotinje, skitnice i secikese. Ponajmanje bejaše vitezova. Tako se u aprilu 1096. u Kelnu okuplilo petesetak hiljada krstaša koji su u istoriji kršteni kao “Sirotinjska vojska“. Prvo su satrli Jevreje u Kelnu i okolini, kriveći ih što je Hrist razapet. Zalihe koje su poneli iz Nemačke presušuju negde na teritoriji današnje Vojvodine.




U Zemunu se opskrbljuju i prelazle u Beograd. Par vitezova ostaje u Zemunu, odlučuju da se oprobaju tamošnji noćni zivot. U pijanstvu sporečkali su se za žiteljima i završili bez odeće i oklopa, isprebijani i prebačeni preko Save. 

 


Kako bi preupredili slične incidente Zemunci oklope obesnih vitezova kače na Zemunsku tvrđavu. Među odvažne krstaše uvukla se sumnja i strah, ali su se odlučili da se osvete ponosnim Zemuncima. Za svega nekoliko sati, ubijeno je oko 4000 stanovnika Zemuna, među njima mnogo žena, dece i staraca. Krstaši započinju da haraju po gradu, otimajući stoku žito, vino i ostale namirnice. U pomoć Zemuincima pristižu trupe koje šalje ugarski car.




Krstaši svoja nedela nastavljaju u Beogradu. Nakon pohare, pale grad, i deo se zadovoljan plenom vraća, odustavši od verskog rata. Ostatak se upućuje ka Niu gde ih dočekuje snažniji otpor.  Vojska  zauzima odbrambene položaje unutar gradskih zidina, a odbrani se priključuje i lokalno stanovništvo. Krstaši pokušavaju na silu i brojnost da zauzmu tvrđavu. Ali, otpor Nišlija je žestok, te su satrli četvrtinu krstaške vojske. Ostatak se razbežao po okolnim brdima i zaputio ka maloj Aziji. 




Sirotinjska vojska svoj kraj doživljaava prilikom napada na Nikeju. Iznurena, izgladnela i izbezumljena vojska napala je dobro opremljene Turke Seldžuke, koji su ih desetkovali. Preživeli su završili na pijaci robova.

 

Нема коментара:

Постави коментар