четвртак, 9. август 2018.

Tržni centar Precizna mehanika 

Pripremnim radovima ovih dana započela je izgradnja još jednog velikog tržnog centra u Beogradu. Radi se o raskrsnici  ulica Vojislava Ilića i Mis Irbijeve na Zvezdari. Tržni centar se gradi na prostoru nekadašnje fabrike "Industrija precizne mehanike". Ova firma osnovana je odlukom vlade  FNRJ donetoj poslednjeg dana 1946 godine. Nastala je spajanjem dva privatna preduzeća, “Nestor” (1931) i “Mikron” (1933), koja su se bavila proizvodnjom fine mehanike, alata i delova za vazduhoplovnu  industriju. U miraz su dobili i 50 starih mašina. 

 

Prelomnu tačku u programskom razvoju IPM-a predstavlja 1956. godina, kada je zaključen licencni ugovor s firmom “CAV” iz Londona za proizvodnju  linijskih pumpi sa priborom za “Perkins” motore. Prvobitno se firma nalazila na Bulevaru kralja Aleksandra (Bulevar Revolucije). Na sadašnjoj lokaciji preduzeće je s razvojem dograđivano, a posebno je zanimljivo krilo u duhu brutalizma dograđeno početkom 80ih godina duž Mis Irbijeve ulice. U fabrici je radilo više od 600 radnika.

 

Lokacija se proteže na pet hektara sa skoro 40 hiljada kvadrata nekadašnjeg poslovnog prostora. Vrednost ovog kompleksa u Ulici Vojislava Ilića procenjuje se na oko 10 miliona evra i bila je predmet sporne privatizacije 2007. godine.


Projekat novog tržnog centra realizuje kompanija “MPC Properties”. S 130 hiljada kvadratnih metara bruto površine i 43 hiljada prostora za iznajmljivanje, ovaj objekat je samo malo manji od tržnog centra Ušće na Novom Beogradu, koji je vlasništvo istog investitora.Ovaj tržišni centar podmiriće potrebe stambenih naselja Konjarnika, Dušanovca, Šumica.

 

Projekat je izradio arhitektonski studio Čepmen Tajlor iz Dizeldorfa, a cela investicija prelazi vrednost od 100 miliona evra. Objekat je planiran na tri sprata (2Po+Pr+2+Ps) sa prostranom podzemnom garažom kapaciteta preko 1200 parking mesta.


Glavni pešački ulaz arhitektonski je akcentovan ka raskrsnici ulica Vojislava Ilića i Mis Irbijeve, dajući objektu jasnu ugaonu orjentaciju. Poreg glavnog postojaće i dva manja pešačka ulaza, kao i dva kolska pristupa garaži - jedan sa bočne strane prilazom iz Vojislava Ilića i drugi direktno iz Mis Irbijeve ulice. U ponudi će se naći preko 150 renomiranih brendova, hipermarket, moderan multipleks bioskop, kao i veći izbor kafea i restorana. Otvaranje je planirano za početak 2020. godine. A onda je došla korona.


Нема коментара:

Постави коментар