петак, 24. март 2017.

Vitez fest 2017 na Beogradskoj tvrđaviViteška straža ispred Stambol kapije u Gornjem gradu Beogradske tvrđave, tokom dva vikenda (u subotu i nedelju 25. i 26. marta i 1. i 2. aprila od 12 do 17 časova) najavljuje predstojeći viteški spektakl “Vitez fest”.

Posetioci Beogradske tvrđave prisustvovaće ceremoniji postavljanja i smene viteške straže (smena se vrši na svakih sat vremena) i biće u prilici da se fotografišu sa vitezovima i plemkinjama, koji će deliti promotivni materijal ulicom Kneza Mihaila i Beogradskom tvrđavom.Ove godine, “Vitez fest” se, u saradnji sa Gradom Beogradom, Beogradskom tvrđavom, Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda, a sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, pod pokroviteljstvom Nj.K.V. Kneginje Linde Karađorđević, održava 8. i 9. aprila na Beogradskoj tvrđavi.

“Vitez fest” se održava od 2004. godine, a pod ovim imenom četvrtu godinu za redom na Beogradskoj tvrđavi na velike hrišćanske praznike Vrbicu i Cveti.

"Vitez festu" prethodi "Nedelja viteštva" koja se odigrava od 3. do 9. aprila. Tokom nje posetioce očekuju predavanja najeminentnijih arheologa, arhitekata, istoričara, stručnjaka srednjevekovne istorije, prikazivanje viteških filmova, kao i veliki gala koncert na Beogradskoj tvrđavi.Predavanja će se održavati u Paviljonu Cvijete Zuzorić, dok će se filmovi prikazivati u kripti Hrama Svetog Save i u Jugoslovenskoj Kinoteci.


Koncert, kojim se inače otvara "Vitez fest", počeće na praznik Blagovesti, u petak 7. aprila u 20 časova, sa stranim gostima i najuglednijim domaćim zvezdama. Do sada su potvrdili učešće: Bora Đorđević, ansambl Renesans, orkestar Jovana Maljokovića, grupa Biber, instrumentalista iz Rusije Egor Streljnikov, narodni vokalni solista Snežana Babić, operski solista Tanja Andrijić, vitezovi iz celog sveta, vatromet Princa Đorđa Karađorđevića i mnogi drugi.PROGRAM NEDELjE VITEŠTVA

PONEDELjAK 03.04. 

Paviljon Cvjeta Zuzorić u 17:00č:
Profesor Dr Predrag Ristić, arhitekta: «Obnova najvećeg srpskog dela u istoriji, zadužbine Cara Dušana silnog, manastira Arhangela u Prizrenu.

UTORAK 04.04. 

Paviljon Cvjeta Zuzorić u 16:00č:
Marko Popović, arheolog: «Život na dvoru Svetog Despota Stefana Lazarevića»
kripta Hrama Svetog Save u 19:00č:
Premijera dokumentarnog filma Miljana Gogića «Čuvari krsta Svetog Jovana Vladimira»

SREDA 05.04. 

Paviljon Cvjeta Zuzorić u 16:00č:
Dr Dejan Radičević: »Nove stranice srpske srednjevekovne istorije: Mali Zvornik, važno utvrđenjenje iz prednemanjičkog perioda (9.vek), i Rudnik, jedan od najvažnijih rudarskih centara i trgova srednjevekovne Srbije i Evrope (14.vek)

ČETVRTAK 06.04. 

Muzej Kinoteke u 19:00č:
Projekcija filma Mel Gibsona “HRABRO SRCE” (“Braveheart“) (SAD 1995), jedan od najvećih viteških filmova svih vremena.

PETAK 07.04. 

VELIKI GALA KONCERT OTVARANjA
Beogradska tvrđava u 20:00č:
Riblja Čorba, rok grupa,
Ansambl rane muzike Renesans
Biber, etno džez bend
Jovan Maljoković, etno džez bend
Ivana Jordan, vokalni solista
Egor Sternigov gost iz Rusije,zvuci ruskih bajki
Ivan Vučković, dramski umetnik
Tanja Andrijić, operska diva
Ruski ženski hor Rosa
Anastasija Mrđenović, vokalni solista
Miloš Nikolić, instrumentalista
Nedeljko Popadić, pesnik
Aleksei Mironjuk, vokalni solista, gost iz Belorusije
Sandra Kovač, etno vokalni solista
Snežana Babić, narodni vokalni umetnik
Dejan Mandelc, slikar
Prezentacija Vitezova gostiju iz Srbije i celog sveta (Fr, Poljska, Rusija, Belorusija…)
Princ Nj.K.V. Đorđe Karađorđević – VATROMET
Voditelji: Miša Čirić, Mateja Bokan, Hadži Zoran Mršenović (Slovo Ljubve)

SUBOTA i NEDELjA 08-09.04


Više o Vitez festu možete pogledati OVDE.

Izvot:Turistički svet

Нема коментара:

Постави коментар