среда, 2. август 2023.

IN MEMORIAM BEOGRADSKI SAJAM (1957-2023)




Celokupno zemljište (24 Ha) na kojem se nalazi Beogradski sajam i sve sajamske hale ubuduće su vlasništvo Republike Srbije, a Beogradski sajam nema više ni upisano pravo korišćenja tih nekretnina.

 

Cela ova radnja vrši se zbog proširenja tajkunskog naselja Beograd na vodi.

 

Po knjige i uspomene ćete ubuduđе ići u Surčin.

 

Hala 1 Beogradskog sajma građena je u periodu 1954. i 1957. Jedan od kurioziteta Sajma osim toga da je jedan od tri svetska sajma koji se nalazi na reci, vezan je za karijeru čuvenog košarkaša Radivoja Koraća Žućka. Na utakmici Kupa evropskih šampiona protiv švedskog Alvik, postigao je 99 poena. Pored njega, samo je Vilt Čemberlen došao do 100 neverovatnih poena na jednoj zvaničnoj utakmici. Tu su se održavali i koncerti, emitovao TV program, a nedavno je bio kovid bolnica i mesto vakcinacije.

 

Hala je zamišljena kao savremeno oblikovani urbanistički kompleks, građena dotad neprimenjenim tehnikama prethodne fabrikacije, uz upotrebu takozvanog prenapregnutog betona, po projektu tima u kojem su bili arhitekta Milorad Pantović i građevinski inženjeri Branko Žeželj i Milan Krstić.

 

Kružnog oblika, pokrivena kupolom čiji je raspon 109 metara, što je najveća kupola na svetu napravljena od prenapregnutog betona.

 

Sajamsko rešenje kružne hale bilo čitavu deceniju ispred sličnih projekata arhitekte Pjera Luiđija Nervija.

 

Odlukom Vlade Srbije iz 2009. godine, Hala 1 Beogradskog sajma, dobila je status spomenika kulture


Нема коментара:

Постави коментар