петак, 18. август 2023.

Savski prozor u svet



Sava centar građen je pretencinzno da zaseni kao kongresni centar jedne jake, nezavisne zemlje. 
Izgradnja Sava Centra trajala je tri godine, od 1976. do 1979, a izgrađen je po zamisli arhitekte Stojana Maksimovića koji je bio i šef konstruktorskog tima. Narandžasti kanali za ventilaciju sa bodljama, stilizovana mapa sveta, pažljivo dizajnirani natpisi i grafike, pompidurovske cevi koje e prepliću visoko iznad glava posetilaca, brutalizam u primeni betona, odblesci zelenkastih stakala bili su lična karta ovog glamuroznog objekta. Užurbano je zidan  za Konferenciju o evropskoj bezbednosti i saradnji (KEBS) 1977. godine.


Objekat A, od 50 hiljada kvadratnih metara sagrađen je i otvoren za potrebe KEBS-a 15. juna 1977. godine. Odmah je usledio Objekta B, kongresno-koncertna dvorana od preko 4 hiljada mesta i 30.000 m2, za potrebe XI Kongresa SKJ, Skupštinu Međunarodne banke za obnovu i razvoj, i skup Međunarodnog monetarnog fonda, ali i za sve buduće događaje kulturnog, poslovnog i kongresnog karaktera. Treća etapa bila je hotel od  500 smeštajnih jedinica, Interkontinental građen od 1978 – 1979. godine, čime je završena izgradnja čitavog kompleksa. Kompleks upotrebnu dozvolu dobija tek 1981 godine. O njegovom značaju  govori i nominacija za Prickerovu nagradu 1978. godine, koja se smatra Oskarom arhitekture.


Ovde sam išao pre svega na FEST, disko klub, Sinemaniju, koncerte,Noć Reklamoždera, Dane Frankofonije, Festival čokolade, Festivale vina, komjuterske seminare. 

Ovo zdanje bilo je i svedok raspada Saveza komunista i nacionalnih i ideoloških  svađa.


 Svakako najpompezniji događaj bila je dvodnevna predstava „Olimp“ izvedena u okviru BITEF-a.


Malo je falilo da ovde na odru izlože jugoslovenskog predsednika i haškog zatvorenika MIloševića, čime bi se prekinuo Fetsival vina koji je bio u toku, ali začudo bilo je više pameti nego što bi se očekivalo.


A onda je Sava centar privatizovan 2020. godine, preuzela ga je "Delta" najavljujući velike investicije u zapušteni kompleks. Radovi na obnovi prepoznatljivog gradskog simbola traju od 2021. godine, pa će već u novembru ove godine biti otvoren, nadajmo se u novom sjaju solarlnih panela na krovu, LED rasvete, ozelenjavanja..Na preko 18 hiljada kvadratnih metara, predviđena je zelena površina sa zasadima javora, bresta i likvidambara. Terase u prizemlju biće prave zen bašte sa niskim rastinjem (žbunasto rastinje, trava, sedumi, crveni javor), dok će u zimskoj bašti biti pravi zeleni zid od odgovarajućeg rastinja.

Tako će na krovu objekta biti postavljeno 912 solarnih panela proizvođača Exiome iz Španije, ukupne instalisane snage 501kWp koji će preko invertora marke Siemens proizvoditi oko 600MWh/god i na taj način uštedeti 226t CO2.


Nova stakla identične su boje kao stara, ali su troslojna i pružaju izuzetnu termoizolaciju, uz solar faktor koji se nalazi u rasponu od 25-35%. To znači da će zimi stakleni omotač zadržati toplotu unutar samog objekta, a leti će sunčevi zraci mnogo manje uticati na rast temperature što predstavlja značajnu uštedu električne energije

Ovako koncipiran objekat obećava najvišu ocenu održivosti i energetske efikasnosti, a kao potvrdu imaće BREEAM sertifikat. Rekonstrukcija  je koštala oko 100 miliona evra, a projektovani budžet bio je 80 miliona.


Sam kompleks sastoji se od tri funkcionalne celine, kongresnog centra, komercijalnog centra i poslovnog prostora. Kongresni deo sada čini veći broj konferencijskih sala (46 u odnosu na nekadašnjih 16). Novitet je “Immersive” sala, u svetu sve popularniji vid prezentovanja, koji čini specijalizovana multifunkcionalna dvorana sa mogućnošću video projekcija na svim njenim zidovima. Velika dvorana, poznate i pod nazivom Plava dvorana, imaće 20 VIP loža sa ukupno 80 sedećih mesta, a kapacitet najveće sale Sava Centra povećan je na 4000 mesta, u odnosu na 3672 koliko je imala pre rekonstrukcije. Prve koncerte, filmske premijere i baletske predstave možemo očekivati nekoliko meseci kasnije, u prvoj polovini 2024. godine, kada je u planu otvaranje zgrade B, u kojoj se nalazi Plava sala.



Ono što je uvek bio prepoznatljiv deo Sava centra jesu njegove bašte i terase skrivene iza horizontalnih betonskih greda na fasadi. Iako star preko 50 godina, Sava Centar je već tada bio “zelena gradnja”, sa oko 100 uređenih zelenih terasa/bašta na fasadi i velikim centralnim Atrijumom na površini od preko hiljada kvadrata.



Нема коментара:

Постави коментар