петак, 26. јануар 2024.

Hotel Moskva

 


Hotel Moskva, arhitektonski dragulj ruske secesije, zauvek je promenio vizuru centra Beograda i ubrzo postao omiljeno sastajalište beogradske, balkanske i svetske elite. Hotel Moskva, nekadašnja Palata Rosija, je hotel i nekadašnja zgrada osiguravajućeg društva Rosija-Fonsier u Beogradu. Nalazi se na uglu Terazija i Balkanske ulice.


Zgradu su projektovali arhitekta Jovan Ilkić i grupa arhitekata iz Sankt Peterburga. Rok za podnošenja projekata gradnje bio je 15/28. januar 1905. godine, a predviđena cena gradnje nije trebala da prelazi iznos od 750 hiljada dinara. Ocenjivački sud koji je trebao da nadzire rad činilo je šest arhitekata: dva iz Rusije, dva iz Austrougarske i dva iz Kraljevine Srbije. To su bili srpski arhitekti, profesori beogradske Velike škole, Andra Stefanović i Nikola Nestorović.

 

Gradnja palate započela je u proleće 1905. godine. U temelje su postavljene 82 drvene grede duge po pet metara i debele po 30 centimetra, zatim 30 vagona varenog gvožđa u šipkama dugim po devet metara, 10 vagona tvrdog ripanjskog kamena. Preko toga postavljena je betonska ploča debela 2,2 metra. Zidanjem ciglama otpočelo je tek u proleće 1906. godine. Radove je izvodio građevinar Karlo Knol sa zidarima iz Crne Trave. Nadzorni inženjer bio je arhitekta Jovan Ilkić. Radovima za armirani beton rukovodio je arhitekta Matija Šnajder. Površina spoljašnjih zidova od prvog sprata do krova obložena je žućkastim pločicama a ukrašena ornamentima zelene boje. Keramička obloga je doneta iz Pečuja, iz fabrike Žolnai u kojoj se i danas čuvaju kalupi pomoću kojih je izlivena.


Stepenište je bilo izrađeno od ripanjskog i švedskog granita. Ukupna vrednost zgrade iznosila je 2 miliona zlatnih dinara. Građevina je u potpunosti završena 1907. godine. Za ono vreme bio je to najveći hotel u Beogradu sa 50 postelja i sobama na sva tri sprata.


Svečano je otvorena 14. januara 1908. godine. Bila je najveća privatna zgrada u Kraljevini Srbiji, nalazila se na stotinak metara od kraljevskog dvora, na Terazijama. Građevina je na svojim zidovima imala natpis Palata Rosija. Kad bi samo zidovi palate Moskve mogli da pričaju, čuli bismo sjajne priče o večnoj ljubavi, diplomatskim strategijama i pregovorima, inspirativnim umetnicima, piscima dobitnicima Nobelove nagrade, kraljevskim događajima, celonoćnim razgovorima... Možda bi otkrili i mnoge tajne koje su mogli čuti tokom poslednjih 114 godina.


U aprilu 1941. jako je oštećena bombardovanjem. Hotel je 2011. u potpunosti renoviran uz duboko poštovanje prema svojoj tradiciji, ali u isto vreme u skladu sa najnovijim hotelijerskim trendovima.


U istoriji dugoj više od jednog veka, ovaj istorijski hotel i njegov čuveni kafić ugostili su preko 40 miliona gostiju, a preko 4,5 miliona ljudi je ovde provelo noć. Robert de Niro, Albert Ajnštajn, Indira Gandi, Lučano Pavaroti, Maksim Gorki i Alfred Hičkok samo su neka od svetski poznatih imena  koja su ostavila svoj trajni trag u hotelu Moskva. Po njima je nazvano šest apartmana u hotelu. Štaviše, šetajući hodnicima, možete uživati u galeriji poznatih gostiju koji su ovde boravili.

A još po nečemu je ovaj hotel znametnit- po torti koja se zove Moskva šnit. Moskva šnit je originalni recept za voćnu tortu, nastao kao specijalitet hotela „Moskva” 1974. godine. Recept je sastavila Anica Džepina, prva šefovica poslastičarnice, koja je te godine otvorena u sklopu ovog čuvenog beogradskog hotela. Tada je ova kreativna kuvarica, osim Moskva šnite, osmislila i druge originalne recepte za deserte, među kojima su najpoznatiji torta Aleksandra, torta Anuška, rolat Karakas i mnogi drugi.

Torta se sastoji od skuvanog ananasa i višanja, kore od mlevenih oraha i Pti-ber keksa u koju se dodaje i  badem kako da bi masa bila bele boje. Fil se pravi od dva krema koji se posebno kuvaju i potom spajaju u žuti puter krem (šamponez krem), koji daje penastu strukturu.

Hotel „Moskva” zaštitio je ovaj recept kao svoj originalni brend.

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар