среда, 13. септембар 2017.

XXI Noć slepih miševa u Beogradu


U subotu, 16. septembra s početkom u 19 časova biće održana XXI Noć slepih miševa na prostoru Velikog Ravelina pored Galerije Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu.

Organizatori su Prirodnjački muzej i Društvo za očuvanje divljih životinja „Mustela“ koji ovako obeležavaju XXI Međunarodnu noć slepih miševa (MNSM).

Inicijativa MNSM nastala je u okviru Sporazuma o očuvanju slepih miševa Evrope (1991), koji je deo međunarodne Konvencije o očuvanju migratornih vrsta divljih životinja (poznatije kao Bonska konvencija, koja je u Srbiji na snazi od 2008). Cilj MNSM-a je popularizacija ovih letećih sisara i njihovog specifičnog načina života.
Građani se i dalje obraćaju Prirodnjačkom muzeju ukoliko im slepi miš uleti u stan. 

Prirodnjački muzej i Društvo „Mustela“ na teritoriji Srbije imaju mogućnost da izađu u susret savetima, a ponekad i neposrednim izlaskom na teren, i tako pomognu u rešavanju problema sa slepim miševima.

Međutim, broj poziva poslednjih godina stagnira, jer su građani iz godine u godinu sve više informisani o njihovoj bionomiji, ekologiji, fiziologiji, odnosu sa ljudima, zaštiti i očuvanju ovih životinja u Srbiji i Evropi.

Program obuhvata multimedijalna predavanja, razgovor stručnjaka sa građanima, a poseban segment je prikazivanje živih primeraka slepih miševa publici i njihovo puštanje na slobodu.

Program XXI Noći slepih miševa


• Uvodna reč – dr Milan Paunović, direktor Prirodnjačkog muzeja
• Leteće noćobdije – naučno-popularni film ekološke redakcije RTS
• Novosti srpske slepomišologije u 2016. i 2017. – dr Milan Paunović; prezentacija
• Slepomišiji vrtić – msc Ivana Budinski; prezentacija
• Društveni život slepih miševa – msc Branka Pejić; prezentacija
• Upoznavanje sa slepim miševima – uživo

Нема коментара:

Постави коментар