уторак, 19. септембар 2017.

Čukarica underground


Galerija 73 i projekat „Andergrad”, u okviru manifestacije „Dani evropske baštine 2017”, organizuju multimedijalnu izložbu o zaboravljenom i tajanstvenom svetu laguma, tunela, tajnih vojnih baza, bunkera nastalih tokom burne istorije Čukarice. Otvaranje izložbe „Putevima prošlosti…” je u četvrtak, 21. septembra, u 19 časova u Galeriji 73 (Požeška 83a). Izložba će trajati do 30. septembra.

Postavku čine fotografije podzemlja Čukarice, autora Slobodana Stanišića, nastalih u okviru istraživačkog projekta „Andergrad”, projekcije kratkog filma „Potraga se nastavlja” i virtuelne ture kroz antičku grobnicu. Izložbu će upotpuniti i serija crtanih ilustracija iz različitih perioda istorije Beograda koje su povezane sa podzemljem: boginja Hekata i njen hram u Beogradu, arhitekta velikog bunara, podrumi u kojima se kršila zabrana alkohola, trenutak otkrića antičke grobnice.

Prvi put će biti prikazane i fotografije i snimci istraživanja prostora urađeni 360° kamerom – najnoviji tehnološki trend u svetu vizuelnih komunikacija. Instalacija će biti postavljena u prostoru da bi posetioci izložbe, uz pomoć računara, mogli da pomeraju u različitim pravcima sliku koja se emituje na ekranu, čime se stvara iluzija njihovog prisustva u prostoru. Tokom izložbe će biti realizovane i organizovane posete za srednjoškolce, kao i predavanja iskusnih arheologa i antropologa koja će mlade podstaći na razmišljanje i istraživanje prošlosti

Projekat „Andergrad” posvećen je istraživanju i promovisanju podzemnog Beograda i već nekoliko godina ga sprovode Centar za urbani razvoj i Urbeks Srbija u saradnji tima arheologa, antropologa, istoričara, arhitekata i vizuelnih umetnika. Projekat je dobitnik nagrade Grada Beograda „Zvezde Beograda”, kao jedan od najboljih projekata prestonice.

Нема коментара:

Постави коментар