субота, 2. септембар 2017.

Beograd svetlosti – Iluzije


Deveta manifestacija Beograd svetlosti sa temom „Iluzije“ biće održan od 4. do 10. septembra u Kulturnom centru Grad.

U nedelji posvećenoj kulturi svetla publika će uživati u izložbi i radionicama, a ove godine Beograd svetlosti ima posebnu privilegiju i čast da bude domaćin osnivanja Nacionalnog komiteta Srbije za proslavu Međunarodnog dana svetlosti.

 „Ako je svet ono što jeste, odakle iluzija pojavnosti dolazi?“ - Ž. Bodrijar

Deluju kao odrazi, istovremeno se prožimaju i jedni u drugima ogledaju. U potrazi za istinom neretko ih pokušavamo razdvojiti, ali suština nam izmakne. Jedno bez drugog jednostavno ne opstaju. U univerzumu u kome je najveći deo materije i energije i dalje mističan i nevidjiv - isprepletano, poetski, simbolički, religijski, filozofski, kulturoloski, umetnički, egzaktno, fizički, optički, digitalno, virtualno - SVETLOST interpretiramo na bezbroj načina kako bi razumeli iluzornu prirodu ili realnost koja se krije iza pojavnosti našega sveta.

Izložbom radova dva istaknuta umetnika, Folrada Kučera i Predraga Caranovića, pod nazivom “ILUZIJE” biće otvorena ovogodišnja nedelja posvećena kulturi svetla - BEOGRAD SVETLOSTI 2017. 


Nemački umetnik Folrad Kučer, prepoznatljiv po neobičnom umetničkom senzibiltetu i radovima u kojima je ponajvljajući subjekt uzajamna relacija slika i imaginacije, predstaviće se radom “Shining Role Models”. Umetnik Predrag Caranović koristi priliku da pod nazivom i žanrom "Mrtva priroda" mozda poslednji put predstavi objekat koji je obeležio XX vek. Reminiscencija na ovaj period koji je skratio noć a produzio dan, uveo u živote ljudi treću smenu i takvim delovanjem u osnovi izmenio jedan od najznačajnijih mitova o smeni dana i noći. Ovo je verovatno poslednja prilika za takvo delovanje, pošto inkadescentne 'klasicne sijalice' sledece godine putuju u istoriju.

Sa kreativne i ujedno, edukativne i naučne strane “SVETLUCANJE”, program posvećen deci i mladima, ove godine će se specijalno baviti eksprimentima sa vizulenim efektima i projekcijama, istraživanjem fenomena perzistencije vida i optičkih iluzija.

Povodom predstojećeg proglašenja MEĐUNARODNOG DANA SVETLOSTI koji je usvojio UNESCO, ove godine poseban fokus Beograda svetlosti je osnivanje organizacionog jezgra Nacionalnog komiteta Srbije za obeležavanje Međunarodnog Dana Svetlosti.

BEOGRAD SVETLOSTI postoji od 2008. godine kao jedinstveni događaj posvećen razvoju i širenju kulture svetlosti. Organizovanjem izložbi i umetničkih intervencija u urbanim prostorima, edukativnih radionica, stručnih predavanja i programa namenjenih kako profesionalcima, tako deci i mladima, Beograd svetlosti razvija autentične kreativne i eksperimentalne prakse i podstiče uspostavljanje platforme za otvorene debate na temu osvetljenja i svetlosti i umetničkog izraza. Glavni cilj Beograda svetlosti je razvoj multidisciplinarne platforme u Beogradu i Srbiji za promociju kulture svetlosti koja ohrabruje diskusiju, međunarodnu saradnju, integraciju i interdisciplinarnu razmenu iskustva i znanja u domenima naučnih istraživanja, savremenih vizuelnih umetnosti, arhitekture i dizajna.


Beograd svetlosti 2017 – program


BEOGRAD SVETLOSTI 2017 – IZLOŽBA “ILUZIJE”
4/9 u 20h, Velika galerija Kulturnog centra GRAD
Izložba traje do 10/9

BEOGRAD SVETLOSTI 2017 – MEĐUNARODNI DAN SVETLOSTI U SRBIJI – OSNIVANJE NACIONALNOG KOMITETA
6/9 u 19h, Velika galerija Kulturnog centra GRAD

BEOGRAD SVETLOSTI 2017 – SVETLUCANJE
10/9 U 15h, Kulturni centar GRAD


*Svi programi su besplatni i otvoreni za javnost.Organizovanjem izložbi i umetničkih intervencija u urbanim prostorima, edukativnih radionica, stručnih predavanja i programa namenjenih kako profesionalcima, tako deci i mladima, Beograd svetlosti razvija autentične kreativne i eksperimentalne prakse i podstiče uspostavljanje platforme za otvorene debate na temu osvetljenja i svetlosti i umetničkog izraza.
  
BEOGRAD SVETLOSTI 2017 se realizuje uz podršku Miinistarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Kulturnog Fronta, Forum Ljubljana, Društva simultanih i konferencijskih prevodilaca Srbije.


Нема коментара:

Постави коментар