четвртак, 7. децембар 2023.

Before Bar B4 is open!


Vеčeras je vaš izveštač prisustvovao velikom otvaranju izložbenog prostora WCluba i prodavnice sa preko 230 otvorenih etiketa viskija koje možete ovde isprobati! Tu su škotski, japanski, američki, irski, kanadski, velški španski, italijanski, nemački, indijski, australijski viskiji.


Neke prestižne viski etikete ovde su zastupljene sa svim etiketama, što nije slučaj ni na mnogim sajmovima viskija. Mnoge renomirane i prestižne etikete premijerno su dostupne na srpskom tržištu. Suma sumarum proizvodi 107 destilerija.

Pitate se sigurno gde?


Odgovor je u okviru jednog novog fenomenalnog prostora na adresi Bulevar Vojvode Bojovića 4b u K distriktu.

Osnovali su ga iz Viski kluba Jelena, Veljko i Filip dobivši ideju za ovo na Sajmu viskija. Prvo dvoje dolaze iz IT sektora, Filip iz komercijale i time su udarili temelje ove ideje koja se večeras kruniše otvaranjem prostora u kojem se najraznovrsnija ponuda viskija u nas može probati (0,01; 0,03; 0,05) pronaći svoj ukus kupiti boca za sebe ili nekom na poklon, popiti u baru, probati i u nekom koktelu. Pozvali su i svoje prijatelje da budu akcionari ove uzbudljive avanture.


Dakle, višе se za dobar viski ne mora potezati u inostranstvo.

I svi viskiji mogu preko sajta naručiti i dobiti na kućnu adresu.

Tu je i klub, biće organizovane degustacije radi širenja viski kulture u nas.

Prostor je moderno dizajniran, opušten sa DJ-om, a biće organizovane i svirke. Možete doći i u duksu i u smokingu. Čаk i u kiltu!

Ekipa je mlada i puna etuzijazma, pa bi bilo lepo da ih podržite i nešto zanimljivo i naučite.


Mi družеnje započinjemo sa Red Bush viskijem, mešavinom trostruko destilovanog single malt i irskog zrna viskija, sazreo u burbon bačvama američkog belog hrasta prvog punjenja, sa raskošnim notama vanile i putera. Mirisi podsećaju na poljsko cveće i sveže jabuke. Ukus daje kremasta teksutra vanile, muskatnog oraščića i meda. Kratku i suvu završnicu upotpunjuje aroma dimljenog hrasta.

Za leto su planirane dve bašte. Tu su i druga žestoka pića: konjаci, džinovi, vodke, tekile, rumovi, te i ljubitelji ovih žestina ovde mogu naći svoj omiljeni kutak.


Ukus viskija kao i tip prvenstveno zavisi od žitarice od koje se pravi. Najčešći sastojci u vidu žitarica su ječam, raž, ovas, kukuruz i naravno pšenica. Osim prema žitaricama, vrste viskija variraju prema alkoholnom sadržaju, kvalitetu, načinu pripreme i očuvanju pića, kao i količine vode koja se meša sa količinom alkohola. Ono što utiče na boju viskija je uticaj drvene bačve.

Glavna osnovna podela je malt viski – piće od ječmenog slada i grain viski – piće od bilo koje žitarice. U okviru ove dve podele postoji bezbroj drugih podvrsta. Razlikujemo singl malt, burbon i blended (mešani) viski.

Sing mallt viski čine ječmeni slad koji daje karakter viskiju i voda. Destilerije striktno prate 8 koraka preparacije u koje uključuju malting, mešanje, filtriranje sastojaka kao i pripremu čistog alkohola. Scotch je najpoznatija ‘pod vrsta’ viskija i proizvodi se u Škotskoj, zemlji porekla ovog alkoholnog pića. Single malt viski prvi put se proizveo u Škotskoj, u oblasti Speyside. Mora biti proizveden u jednoj destileriji i ne sme se mešati sa drugim viskijima.Najpoznatiji brendovi single malt viskija su Glenfiddich, Macallan i Lagavulin.

Single pot je jedinstvena irska vrsta viskija koja se proizvodi isključivo tamo. Naziva se i "pure pot still" ili "irish pot still" viski i predstavlja kombinaciju sladanih ječmenih zrna i ne-sladnih zrna, obično raži. Tradicionalno se proizvodi u bakarnim kazanima koji su zapravo dvostruki, pri čemu se destilacija vrši u prvom delu, dok se u drugom delu odvija postupak čišćenja i filtriranja viskija. Jedna od najpoznatijih destilerija je Midleton, koja proizvodi viski pod brendom Redbreast. Ovaj viski je poznat po svojoj glatkoći, bogatim aromama i ukusima koji se sastoje od voća, slatkih začina, vanile i hrastovine. Istorija single pot viskija datira još od 1800-ih godina, kada su brojne destilerije u Irskoj proizvodile i izvozile ovaj viski širom sveta.

Blended viski je kombinacija dobijena mešanjem malt i grain viskija. Neke zemlje, poput  Irske, Škotske i Kanade, propisuju da svi malt viskiji koji ulaze u mešavinu moraju biti stari minimum tri godine. U procesu blendiranja, 'Master Destiler' pažljivo bira određene vrste viskija i kombinuje ih u preciznim proporcijama kako bi se postigao željeni ukus.

Burbon viski je mešavina raznih žitarica. Pri tome kukuruz u sastav ulazi sa minimum 51% kukuruza, a ostatak žitarica je najčešće u kombinaciji ječma, raži i pšenice. Sledeći uslov je odležavanje bar godinu dana u buradima u Kentakiju, a prosečno vreme odležavanja burbon viskija je od 4 do 6 godina.

Zaslužan za proizvodnju viskija u Japanu je Masataka Taketsuru koji je gorionički zanat savladao u Škotskoj i svoje znanje preneo u kompaniju Yamazaki kao menadžer više od 10 godina. Kompanija je kasnije preimenovana u Suntory. Taketsuru napušta destileriju i osniva svoju Nikka. Dva brenda Suntoy i Nikka postali su i ostali do danas najuspešnija i najpoznatija imena kada je u pitanju japanski viski.


Ono što će pušаče posebno obradovati je činjenica da je pušеnje dozvoljeno, a tu je i lep izbor cigara. Ventilacija perfektno funkcioniše, pa ni nepušači neće biti uskraćeni za potpuni užitak.

Stoga se udobno zavalite u kožne vinčester garniture, uživajte u muzici, gledajući murale, a ako vam se i prikaže neki slon, to je samo stoga što je u neposrednoj blizini zoo vrt.


A moj izbor za take away je japanski viski Enso Japanese Whisky, delikatni japanski blended viski iz Kijokave. Pobednik na London Spirit Compettion 2021. Njegovo ime na japanskom znači ''krug'' ili ''ciklus'. Inspiracija za spravljanje ove specifične mešavine dolazi iz japanske Zen filozofije. Krug je jedan od najviših mitskih simbola Japana.

Sazrevao je u buradima od američkog hrasta, a destilovan korišćenjem lonca.

Miris ispunjavaju arome cveta limuna, kandirane korice pomorandže, meda, zrele šljive, vanile, karamele i mekog dima.Ukus karakterišu tostirani hrast, badem, hrskava jabuka, “drvenasta” vanila i cimet, a u robusnoj završnici – hrskava kruška i tostirane žitarice.

Нема коментара:

Постави коментар