четвртак, 22. јун 2023.

Rimska nekropola pokraj Skupštine

 


Arheološka istraživanja u parku pored Doma Narodne Skupštine, u Vlajkovićevoj ulici, traju već skoro 3 meseca. Arheolozi su istražili ostatke građevina iz međuratnog perioda koje su stradale u savezničkom bombardovanju 1944. godine. Iz tog perioda datiraju ostaci avio-bombi iz Drugog svetskog rata, kesice američkog mleka u prahu, očuvane porcelanske posude, delovi nemačkih automobila…

Arheolozi su otkrili ostatke beogradskog naselja iz XVII-XVIII veka tadašnja Ejnehenova mahala, gde se nalazila čuvena džamija. Iz tog perioda pronađeni je 30 posuda za neku vrstu tečnosti, kožni kaiš, koštani češalj i keramička lula.No, najveće otkriće bilo je pronalaženje delova jugoistočne nekropole Singidunuma. Do sada  je otkopano  14 rimskih grobnica iz III i IV veka. Dve grobnice su pravougaone osnove sa lučnim svodovima ozidane opekom, dok su dve takođe izrađene od opeka koje su slagane u formu kovčega.
Pronađena su i 4 kamena sarkofaga, kao i ostaci 2 pokojnika. Poznato je da su u antičkom i u kasnijem periodu mnoge rimske grobnice bile opljačkane, zbog bogatih priloga. Takav je slučaj  i ovde. Sarkofazi su  načinjeni od tašmajdanskog kamena. U jedanom od sarkofaga širine od 120 centimetara, pored ispreturanih kostiju, pronađemna je i zlatnu minđušu sa poludragim kamenom zelene boje (smaragd) i veoma dobro očuvana ukosnica od stakla, kao i par novčića.U iskopini su pronađeni i  delovi rimskog vodovoda u  dužini od preko 70 metara. Bio je u funkciji tokom II i III veka. Singidunum je snabdevan vodom sa izvorišta kod današnjeg Mokroluškog potoka. Čista, pijaća voda je složenim sistemom cevi i kaptaža dovođena do gradskih česmi gde su je mogli koristiti svi žitelji grada i do gradskih vila. Međutim voda za piće se nije bacala, odnosno od česmi je manjim akveduktima odvođena do javnih gradskih kupatila i lanterni. Takođe je služila i za pokretanje mlinova za mlevenje žita i drugih poluindustrijskih postrojenja. Pronađeni deo vodovoda  predstavlja jedan od sekundarnih vodova i najverovatnije je vodom napajao rudnik kamena koji se nalazio podno današnjeg Tašmajdana.Ti vodovni kanali imaju izgled slova u. Široki su oko metar, a u njihovom donjem delu se nalazi udubljenje širine tridesetak centimetara. Izidani su od kamena, izolovani specijalnom masom koju su Rimljani koristili za hidroizolaciju i na jednom mestu se nalazi prevodnica za prečišćavanje vode.


U  svetu je praksa da se ovakav tip kulturnog nasleđa konzervira i izloži pogledima žitelja i turista. No, kada arheolozi završe iskopavanja  ovde će biti izgrađena podzemna garaža.

Нема коментара:

Постави коментар