четвртак, 26. јул 2018.

UK Parobrod




Zgrada današnjeg Parobroda jedna je od najznačajnijih predstavnika arhitekture beogradske moderne i art dekoa. Ona je podignuta 1925. kao jedna od prvih u duhu moderne arhitekture. Ovo višespratno zdanje, stambeno poslovni objekat sa ulazima iz obeju ulica i na samom uglu Jevremove i Kapetan-Mišine, bilo je predstavništvo Austrijskog Dunavskog parobrodarskog društva (Erste Donau-Dampfschiffahrts-Gesellschaft) u Kraljevini SHS. 

Sagrađena je po projektu austrijskog arhitekte Aleksandra Popa, asistenta čuvenog Petera Berensa. Planove je razradio i neznatno izmenio beogradski inženjer Stevan Tobolar. 



Podstaknut delokrugom rada firme za koju projektuje, autor u volumen unosi i oblike koji nas simbolično podsećaju na parobrod sa dva dimnjaka, jarbole i sidro, kao elemente stilizovanog grba društva. Tu je i veliki časovnik. 

U dvorištu je staklena ugaona kućica-bašta (danas pretvorena u stambenu jedinicu), rešena u stilu bezornamentalnog modernizma, sa dominantnim ritmom horizontala i vertikala, bila je to jedna od prvih građevina podignutih u novom duhu kasne bečke secesije i českog kubizma. 




Za vreme rata u njoj se nalazio nemački Crveni krst. Posle njega sedište komande Sovjetske Crnomorske flote. Jedno vreme i Švajcarsko poslanstvo. Sedamdesetih godina to je adresa Centra za kulturu i tzv. Narodnog univerziteta Stari grad. 

Na temelju tradicije Školigrice i Škozorišta odnosno rada Ljubice Beljanski Ristić, 2010. godine opština je ponovo utemeljila sopstveni kulturni centar, Ustanovu kulture Parobrod.

Нема коментара:

Постави коментар