четвртак, 26. јул 2018.

Šejh-Mustafino turbe



Šejh-Mustafino turbe je turbe (mauzolej) u Višnjićevoj ulici u Beogradu. Podignuto je 1783. godine i bilo je u sastavu tekije (islamske bogomolje u kojoj se derviši okupljaju, borave i vrše verske obrede). Oblik turbeta potiče iz predislamskog vremena i podseća na tadašnji šator. Šejh Mustafa je derviš koji je sahranjen u turbetu. Njemu društvom prave još dva derviša, Orsanli Mehmed-babom i Hatenđeli šef Hadži Ome-babom.


Objekat je sagrađen od kamena, unutrašnjost je ukrašena zapisima iz Kurana, dok se na sredini prostorije nalazi pokriven sarkofag koji obeležava grob. Šejh Mustafino turbe zaštićeno je kao spomenik kulture nakon II svetskog rata a 2013. godine u potpunosti je restauirano.  Na ovom mestu je bila i tekija, islamska bogomolja u kojoj su boravili derviši, i gde su obavljali svoje verske obrede. 

Danas je ovaj objekat pod zaštitom države, a obnovljen je 2013. godine.U blizini se dugo nalazilo tursko groblje, koje je, kažu, bilo najveće u Beogradu i pokrivalo je veliki deo današnjeg Studentskog parka. 


Po odlasku Turaka iz Beograda groblje je zaboravljeno, mezari (islamski nadgrobni spomenici) su zauvek nestali, a na tom mestu naselio se Veliki pijac, koji se dugo prostirao ispred Kapetan-Mišinog zdanja, u to doba najveće i najimpresivnije zgrade u Beogradu. 



Нема коментара:

Постави коментар