петак, 24. новембар 2023.

Zdanje koje krije poruku Staljinu


Ima li veće ironije nego zgradu Pirodno matematičkog fakulteta podići 1953. godine na mestu nekadašnje zloglasne tamnice Glavnjače?  Glavnjača je naziv za staru zgradu Uprave grada Beograda (nova je izgrađena dvadesetih godina na Obilićevom vencu=UDBA). U ovoj zgradi  nalazio se centar gradske policije i zatvor. Odeljak za žene zvao se "Ženski salon", a onaj namenjen zatvorenicima višeg staleža, ironično, "Gospodska soba". Dve su ćelije, bile posebno „popularne“ - mala tzv. „Ćorka“ i velika tzv. „Glavnjača“, po kojoj je kasnije čitava zgrada dobila naziv.


Slučaj Ljubice Ljubičić, devojke koja je preminula od posledica prebijanja u Glavnjači 1924. godine, punio je stupce u dnevnim listovima. Takođe „Glavnjača“ je ostala poznata i kao „politički zatvor“ u koji su zatvarani politički protivnici svih režima, koji su postojali tokom postojanja ove zgrade od 1864.-1953. godine. “Glavnjača”, koju su robijaši nazivali i “Šatrondža”, imala je nizak plafon i u nju je moglo da stane od 80 do 100 pritvorenika, a uglavnom ih je bilo mnogo više od tog broja. Svetlost i vazduh dolazile su kroz jednu rupu. Uslovi u njoj su bili katastrofalni, zatvorenici su vršili nuždu tamo gde su jeli, a obroci su im bili nejestivi. Veliki broj njih umro je od tifusa i drugih zaraznih bolesti. Mučenja su bila svakodnevnica stanovnika ovog zatvora. Zatvorenici u “Glavnjači” se nisu kupali, a samo retki, oni malo bogatiji, povremeno su dobijali čistu garderobu da se presvuku.

 


No, ako danas pogledate iz vazduha bilo avionom, dronom ili uvidom u Gugl mape  jasno možete pročitati slova “n” i “e” u osnovi Prirodno-matematikog fakulteta podignutog po projektu arhitekata Aleksandra Sekulića i Đorđa Stefanovića. Jedno od tumačenja je da je ta poruka poslata Staljinu i Rusima.

 

Ova urbana legenda ne drži vodu, pogotovu kada se zna da je u trenutku kad je zgrada svečano otvorena 1954. godine Staljin već bio pokojni, a svega dve godine kasnije Tito se svečano izmirio sa njegovim naslednicima u Kremlju. Ostala su dva slova koja kriju vertikalnu projekciju jedne velike palate. Ali svakako mogu biti spomenik istorijskom trenutku u kojem jedna zemlja nije pristala da bude nečiji satelit. 

No, naša kuraž da bitangama odbrusima je u opadanju, te simbolično i zgrada PMF-a to prati- već godinama tone, a stručnjaci procenjuju da je jedna strana ove zgrade potonula skoro 30 centimetara. Rudarsko-geološki fakultet uradio je istraživanje zemljišta ispod zgrade i tada je otkriveno da je razlog podzemna stena u obliku položene kapi čija visina, na strani koja tone, dostiže šest metara.

 

Нема коментара:

Постави коментар