петак, 28. септембар 2018.

Представљање књиге "Тврђаве на Дунаву"




У оквиру манифестације Дани европске баштине, у Кули Небојша на Доњем граду Београдске тврђаве у понедељак, 1. октобра од 12 часова, биће представљена књига "Тврђаве на Дунаву", заједничко издање РТС Издаваштва и Издавачке куће "Прометеј".



На промоцији књиге учествоваће главни уредник Културног програма РТС Небојша Брадић, уредник РТС Издаваштва Драган Инђић и уредник Издавачке куће "Прометеј" Зоран Колунџија.

Аутори монографије су др Валентина Вуковић, Срђан Ерцеган, Владимир Пихлер и Мишко Лазовић, а уредник Зоран Колунџија. Савремене фотографије коришћене у књизи дело су Драгана Боснића.

Књига "Тврђаве на Дунаву" произашла је из потребе да се широком кругу читалаца представе тврђаве грађене на обалама Дунава у Србији, а од којих су сачувани значајнији остаци. У књизи је представљено 12 тврђава - већина потиче из средњег века (Голубац, Смедерево, Бач, Рам и Фетислам), Петроварадинска је из 17-18. века, док Београдска тврђава представља веома сложен споменички комплекс настао у раздобљу од 2. до 18. века. Тврђава у Бачу, као и Петроварадинска дела су угарске архитектуре, фетисламска турске, као делом и Рамска, док се Голубачка и Смедеревска тврђава сматрају делима српског средњовековног војног градитељства. Београдска тврђава је део српске, угарске и турске фортификационе архитектуре Ове тврђаве говоре о историји ових простора, ратним дејствима, некадашњем животу, начину градње…


Нема коментара:

Постави коментар