четвртак, 30. новембар 2017.

Mnoštvo noviteta na XI Festivalu nauke

Ovogodišnji Festival nauke, jedanaesti po redu, održaće se od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu. Festivalski program ove godine raspoređen je u četiri hale Beogradskog sajma i na više od 6.000 kvadrata prikazaće mnoštvo interaktivnih naučnih postavki za sve uzraste.


Ove godine, nakon jubilarnih deset godina, festival je otpočeo novi ciklus i uveo brojne sadržaje u program koji pravi više od 60 naučnih i obrazovnih institucija. Tako će ove godine biti organizovan Porodični dan festivala, Mala naučna bina, ali i još mnoštvo različitih noviteta.

Centralna tema ovogodišnjeg festivala jeste pokret, pa tako i jedna od najvažnijih novina upravo jeste naučni poligon koji nosi to ime „Nauka u pokretu“. Svojevrsna zona posvećena svemu što se kreće, kako oko nas tako i u nama, donosi brojne naučne izazove iz oblasti fizike, elektronike, speleologije ali i predškolske pedagogije. Tako će Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu pokazati svim zainteresovanima kako je moguće pomeriti svet samo uz pomoć jedne sasvim jednostavne, ali posve moćne poluge. Naučna kolica i klackalice, baš kao i Arhimedov katapult, upravo zahvaljujući polugama i naučnim zakonima, pretvaraju se u sprave koje imaju supermoći.


Oni koji se i dalje pitaju kako to naši sportisti postižu izvanredne rezultate dobiće sve odgovore na postavci Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Posebno osmišljeni izazovi za mišiće ili pak testovi za reflekse, uz nezaobilazan basket, ali sa „pametnom“ loptom, otkriće posetiocima zanimljivosti vezane za naše telo i njegove sposobnosti. A koje to veštine poseduju cirkuski izvođači otkriće udruženje Cirkusfere, koji vešto krše zakone fizike svakim svojim pokretom. Poigravanje sa gravitacijom ili žongliranje uz pomoć sile ubrzanja samo su neki od rariteta  koji će biti prikazani na njihovim radionicama.

U okviru Ekspertinejdžer zone, talentovani srednjoškolci iz Gimnazije „Sveti Sava“ iz Požege, otkriće svojim vršnjacima, ali i svim starijim radoznalcima tajne Koriolisove vrteške na kojoj se deca svakodnevno zabavljaju u parku. Uz pomoć savremene tehnologije, lasera, senzora i tastera ovi tinejdžeri testiraće reflekse onim najhrabrijim posetiocima. Najmlađe posetioce festivala dočekaće njihovom uzrastu prilagođen poligon predškolske ustanove „Dr Sima Milošević“ iz Zemuna. Na ovom načnom terenu sva deca moći će da se oprobaju u za njih kreiranim vežbama, da savladaju prepreke uz pomoć različitih sprava i rekvizita i tako, jedan na jedan, nauče nešto više o tome na koji se sve način može kretati njihovo telo.

Jedan od važnih noviteta ovogodišnjeg festivala je uvođenje Porodičnog dana festivala, u nedelju, 17. decembra, sa naučnom zabavom osmišljenom za uživanje svih članova porodice. Samo tog dana u 17:30 časova na Naučno-fantastičnoj bini nastupiće omiljeni superheroj Festivala nauke Milan Popović, sa svojim uvek eksplozivnim i zabavnim naučnim eksperimentima koji će mališane, ali i njihove roditelje, zasigurno ostaviti bez daha. U nedelju sa početkom u 13:30 i 14:30 časova, Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu prirediće predstavu, koja će  u svojoj nesvakidašnjoj produkciji spojiti ljubav prema nauci, muzici i filmskim hitovima uz koje su odrasle brojne generacije.


Po prvi put na festivalu će biti predstavljena Mala naučna bina, kutak za druženje sa naučnicima koji će deliti svoja iskustva i saznanja iz brojnih naučno popularnih oblasti.

AHHAA Centar iz Estonije, kroz svoj naučni šou program „Spasavaj se ko može“ isprobaće sve one lude stvari koje roditelji (s pravom) brane svojoj deci, učeći jedne i druge zbog čega svi ti naizgled zabavni kućni eksperimenti mogu biti veoma opasni, kao i kako sprečiti štetu ukoliko nešto krene naopako.

Uz sve to, na Naučno-fantastičnoj bini istog dana nastupiće i čuveni američki komunikator nauke Stiv Vulf, čovek koji stoji iza kaskaderskih vratolomija u brojnim holivudskim hitovima u kojima su igrale zvezde kao što su Tom Kruz, Al Paćino, Robert de Niro. Kroz priču o brojnim filmskim nemogućim misijama, Vulf će svim ljubiteljima akcije objasniti kako se to na snimanju bezbedno izvode sve one eksplozije, vratolomije i skakanja sa krovova, zbog kojih nam filmovi bukvalno prolete pred očima. Njegove kolege iz Francuske, članove trupe „La Belle Apocalypse“ usredsrediće se na cirkusku umetnost i uz pomoć fizičara objasniće, između ostalog, kako se to vrti čuveni gimnastičarski točak, šta se dešava sa osobom koja je u njegovom centru i na šta se, osim na poverenje svojih kolega, oslanjaju cirki izvođači dok na nekoliko metara visine izvode čuvene akrobacije.

Generalni sponzor Festivala nauke petu godinu zaredom je NIS, kompanija koja se svakodnevno u svim segmentima poslovanja oslanja na savremene tehnologije i inovacije. Na ovaj način NIS i Festval nauke zajedno doprinose afirmaciji nauke i obrazovanja kod mladih u Srbiji, što je jedan od strateških ciljeva kompanije.

Deveti put zaredom, Prijatelj manifestacije je mts. Suorganizator manifestacije je Beogradski sajam. Zemlja partner Festivala nauke je Američka Ambasada. Podrška festivalu su Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum, Ambasada Izraela i Francuski institut.

Sponzori jedanaestog Festivala nauke su: Elektroprivreda Srbije, Erste banka, National Geographic, Samsung i Grafix.

Нема коментара:

Постави коментар