четвртак, 16. јул 2015.

Ulaz u Sabornu crkvu u Beogradu se turistima naplaćuje jedan evro


Ulaz u Sabornu crkvu u Beogradu je slobodan za sve koji dolaze da se pomole, ali i za sve turiste koji dolaze u pojedinačne posete. No, na vratima piše: ulaz za odrasle 1 evro. Može i u dinarima. Starešina crkve: to je praksa u celom svetu.
E, pa nije. Ulaz u crkve se retko gde naplaćuje. Većinom u tranzicionim zemljama kao što je i Srbija. Naplaćuje se ulazak u kripte, riznice, odlazak na vidikovac, ali sam ulazak u crkvu vrlo retko. A i ako se naplaćuje naplaćuje se u lokalnoj valuta. Čudno da crkva koja je stožer tradicionalizma, gazi nacionalnu valutu, a usput vrši i prestup, jer u Srbiji sve cene moraju biti izražene u dinarima. Pri tome u ovu cenu mislim da ne ulazi PDV koji bi se plaćao državi!
Starešina hrama Petar Lukić kaže da je tako već pedeset godina. Koliko me pamćenje služi evro nije tako sredovečan. mnogo je mlađi. U Patrijaršiji, koja se nalazi samo nekoliko koraka davde, prekoputa, ne žele da komentarišu slučaj. Nezvanično je rečeno da starešina hrama od patrijarha nije ni tražio, pa samim tim ni dobio blagoslov za ovako nešto.No, taj blagoslov mu nije ni potreban.

Čini mi se da je postojao mnogo elegantniji način da crkva prikupi sredstva za održvanje, a da taj način ne osramoti i samu crkvu i državu i grad.
.

Нема коментара:

Постави коментар