четвртак, 16. јул 2015.

Barajevo od Ilira i Kelta preko Rimljana ...


Prva naselja na teritoriji današnje opštine Barajevo pojavila su se pre pet hiljada godina, u doba neolita. Najveće neolitsko naselje na teritoriji barajevske opštine zauzimalo je prostor od oko sto hektara, a nalazilo se na lokalitetu koji je u arheologiji poznat pod imenom Kremenite njive.


U ovim krajevima živeli su Iliri, Kelti, a početkom nove ere doseljavaju se Rimljani. Period dolaska slovenskog stanovništva u ove krajeve istorijski je nejasan. Barajevo se prvi put pominje u katastarskom popisu koji su sproveli Turci 1536. godine, kao drugo ime za Baraj (zabeleženo 1528.godine).U vreme Prvog srpskog ustanka, ovaj kraj je dao više znamenitih ličnosti među kojima su najpoznatiji knez Sima Marković iz Velikog Borka, Pavle Popović iz Vranića i veliki junak Milisav Čamdžija, koji je ostao zapamćen po tome što je prvi od ustanika ušao u beogradsku tvrđavu na Kalemegdanu. U Velikom Borku je 1805.godine održana prva Narodna skupština ustaničke Srbije. Na Skupštini je ustanovljen Praviteljstvuješći sovjet srpski, prvi organ izvršne vlasti u Srbiji. Za predsednika Sovjeta izabran je prota Mateja A. Nenadović, a za sovjetnika Beogradske nahije Pavle Popović iz Vranića. U Velikom Borku, za vreme Prvog srpskog ustanka radila je prva pošta u Srbiji.
Obišli smo osnovnu školu u Vraniću podignutu 1848. godine, Matićevu kuću s kraja XVIII veka (koja je restaurirana 1977.godine), staru zgradu osnovne škole u Boždarevcu iz 1891. godine, ostatke starih vodenica. staru porodičnu kuću sa doksatom, rimski most i staru mehanu Ljubinkovića u Beljini, staru mehanu u Barajevu, kao i stoletne hrastove, ponos ovog kraja.

Crkva brvnara u Vraniću iz XVIII veka stavljena je pod zaštitu države. Crkvena riznica bogata je velikim brojem eksponata iz arheoloških nalazišta sa ovog područja, starog novca, oružja, ikona i crkvenih knjiga, etnografskim materijalom, dokumentima i fotografijama važnih ličnosti. Pored većeg broja izuzetno vrednih ikona, riznica čuva krst Hadži Ruvima, igumana Manastira Bogovađa, rađen 1796. godine, a poklonjen crkvi u Vraniću 1800. godine. Tu se nalazi i bogata knjiško-arhivska građa koja obuhvata period od XVI do XX veka, kao i biblioteka koja broji oko 10 hiljada  knjiga

Нема коментара:

Постави коментар