уторак, 11. јун 2024.

Zemunska evangelistička crkva na raskršću

 


Koliko ste sigurno puta prošli pored bogomolje kod zemunske Bežanijske ulice, na samom početku Tošinog bunara na uglu sa ulicom Jakuba Kuburovića. Većina misli da je u pitanju nekadašnja sinagoga, ali grese. U pitanju je evangelistička crkva. Sagradjena za protestantsko nemačko stanovništvo, dodelom parcele od Zemunskog magistrata. Prvi projekti uradjeni su 1914. godine, ali su ratne prilike odgodile zidanje za neka bolja vremena. Originalno arhitektonsko ostvarenje građeno je između 1926. i 1930. godine pod brižnim okom arhitekti Huga Erliha i Viktora Kovačevića.

Ovde je bila mesna zajednica, salon nameštaja pa i automobila, slikarski atelje, kafic, kockarnica, mesto za probe kulturno umetničkog društva.
Crkvu odlikuje osnova koja asocira na oblike trolista – rotonde sa naglašenom apsidom i dva bočna krila, simetrično postavljena u odnosu na centralni ulaz. Iznad troslivnih krovova koji pokrivaju skraćenu pripratu i bočna krila, diže se tambur većih dimenzija. Nad kubetom je lanterna na koju je prvobitno postavljen krst kao simbol Hristovog stradanja. Kada je posmatrate spolja primetićete da ima sveden broj simetrično postavljenih otvora na fasadi.Godine 2001. usvojen je zahtev evangelističke verske zajednice da se posle 70 godina objekat vrati vernicima.  Za spomenik kulture proglasen je 2005. godine. Danas prostor dele evangelisti koji nedeljom održavaju službe, dok je drugim danima na raspolaganju KUD “Branko Radičević. U okviru prostorija crkve nalazi se i kafić. Sluzba se naizmenično izvode službe na slovačkom i nemačkom jeziku. Oltar se pre svake službe pravi od stočićapostavljenih na sredini crkve.

Нема коментара:

Постави коментар