субота, 26. мај 2018.

Velika pijaca -Pijaca Svetog Andreje




Sve do 1824. godine seljaci su svoje proizvode bili prinuđeni da prodaju na prilazima. 



Ulogu nakupaca vršili su Turci koji su ih prinudno otkupljivali po vrlo niskim cenama a onda po visokim prodavali u gradu.



Nakon brojnih žalbi na tu praksu, pa čak i na nasilje osmanlijskih vojnika, intervenisao je kneza Miloš. Beogradski vezir je na divan u konaku tvrđave sazvao sve uglednije i viđenije građane. Tako je nastala Velika pijaca, na mestu koji danas prepoznajemo kap Studentski trg.



Na njoj je prema dogovoru Srba i Turaka svako mogao izneti svoje proizvode, pa je Velika pijaca uskoro postala glavno mesto za pazar u Beogradu.  



Posle odlaska Turaka, 1887. godine Emilijan Josimović, arhitekta i profesor Velike škole predlaže izmeštanje pijace. Njegova zamisao nije u potpunosti ostvarena – deo slobodnog prostora oko pijace pretvoren je u park, dok je primitivno uređena i nefunkcionalna Velika pijaca radila sve do 1926. godine pod imenom je Pijaca Svetog Andreje.



A večeras, 25. maja 2018.  i sutra 26. u Beogradu je opet velika žuraka. Prodavači, kupci, deca i kućni ljubimci. Svi se dobro zabavljaju. Nekadašnja pijaca je reinkarnirala. 

 „U slavu i sećanje na ovu pijacu, 25. i 26. maja 2018. godine, Beogradski Noćni Market će se održati u Studentskom parku, baš na mestu gde je ona pre skoro 200 godina otvorena.“



Okupljanje dizajnera, zanatlija, šampiona pijaca, proizvođača hrane i pića – baš na ovoj lokaciji – probudilo je sliku zaboravljene istorije Beograda i podsetilo nas na značaj okupljanja i druženja.




Slogan ovog jedinstvenog izdanja Beogradskog Noćnog Marketa je: „Velika pijaca“!

Ovaj „vremeplov“ je privukao veliki broj posetilaca, koji će kroz raznolike izlagače i pažljivo osmišljen program, mogli da dožive i osete jedan deo istorije našeg grada.


Нема коментара:

Постави коментар