четвртак, 14. децембар 2017.

Svečano otvoren XI. Festival nauke!


Najveća naučna zabava u regionu ove godine poprimila je sasvim nove dimenzije jer je samo tokom prvog dana Festivala nauke, u četvrtak 14. decembra na Beogradskom sajmu, zabeleženo više od 8000 poseta!

Uz eksplozivne eksperimente, sportske automobile, trke sa životinjama i važne lekcije iz hemije, fizike, ali i prve pomoći, u halama 7, 8 i 9 hiljade mališana iz celog regiona otisnulo se u jedinstvenu naučnu avanturu prepunu izazova koji dočekuju radoznale umove.  Jedanaesti Festival nauke, koji se ove godine održava se pod sloganom „Jedan na jedan“, svečano je otvoren danas u 9:30 časova pozdravima koje se uputili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, direktorka i osnivačica festivala Ana Petrović, glavna koordinatorka programa dr Aleksandra Patenković i holivudski naučni komunikator Stiv Vulf, najveća zvezda ovogodišnjeg Festivala. 

„Sve ove godine pokušavamo da približimo nauku, ono što mi volimo, znamo i što nam je blisko. I iskreno, mislim da u tome uspevamo! Ne samo zato što mi želimo to da mislimo, već zato što znamo po svim našim posetiocima koji ovuda prođu, da napuštaju hale puni utisaka i novih tema za razmišljanje i nekih novih želja čime bi se u svojoj budućnosti bavili. Mi se pre svega obraćamo našim mladim posetiocima, jer želimo da im ponudimo novu viziju, novi pogled na njihovu budućnost“, navela je dr Patenković.Više od sedamsto naučnika i naučnih komunikatora iz 75 naučnih i obrazovnih institucija pripremilo je interaktivne postavke koje posetioce vode kako kroz ledeno doba, morske dubine, tako i na putovanje u prošlost, istraživanje svemira ili pak ispitivanje svega onoga što se dešava u univerzumu zvanom – ljudski mozak! Radoznalci svih uzrasta mogli su tako da zavire u jedinstvenu pustinjsku kuću koja je nikla u Beogradu, isprobaju simulator čeonog sudara, nauče kako treba da pomognu sebi i drugima i vanrednim situacijama, naprave hemijske koktele različitih boja ili upravljaju robotima u okviru zone Ekspertinejdžera.

Novitet ove godine, posebna festivalska celina „Nauka u pokretu“, pokazala se kao odličan potez! Na ovom naučnom poligonu u hali 9 svoje veštine isprobali su mališani iz cele Srbije koji su strpljivo čekali u redu ne bi li se zaigrali na Koriolisovoj vrteški, pokrenuli blender i upalili sijalice isključivo svojom energijom ili trenirali svoje mišiće i reflekse uz malu pomoć nauke. Najmlađi posetioci svoje veštine razvijali su u Maloj zoni u kojoj su osim poigravanja sa laboratorijskim eksperimentima mnogi prvi put učestvovali u arheološkom iskopavanju i upoznali se, jedan na jedan, sa najvećim zvezdama morskih dubina.Ističući kako mu je drago što je u Srbiji i da je iznenađen lepim prijemom i interesovanjem kako posetilaca, tako i medija, za Festival nauke, Stiv Vulf je na Naučno-fantastičnoj bini u hali 5 izveo unapred rasprodata tri naučna šou programa u kojem je sve prisutne oduševio onim što najbolje ume – razotkrivanjem i izvođenjem kaskaderskih vratolomija i akcija zbog kojih smo zavoleli holivudske filmove.

Generalni sponzor Festivala nauke, Naftna industrija Srbije,  predstavio se sa postavkom „Energija koja pokreće“ i otkrilo  posetiocima zašto nafta  u savremenom svetu još nema alternativu, kao i na osnovu kojih zakona fizike pogonska goriva postaju izvor energije i pokreću naša omiljena prevozna sredstva. Spektakularni i eksplozivni eksperimenti obećavaju pravu naučnu atrakciju, a uz pomoć mladih naučnika eksploziju pozitivne energije u okviru postavke generalnog sponzora pokrenuće i specijalni gosti iznenađenja. Tako će za dane vikenda na štandu NIS-a svoj „jedan na jedan“ susret sa svetom nauke imati i naš proslavljeni automobilista, član NIS Petrol rejsing tima Dušan Borković, koji će u svoju naučnu avanturu pozvati male i velike naučnike.U četiri hale Beogradskog sajma posetioce očekuje više od pedest različitih postavki, kao i četiri 4 izložbe, dok će na Naučno-fantastičnoj bini u Hali 5 svoje znanje sa publikom podeliti naučnici iz sedam različitih zemalja. 

Festivalske karte, po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanja manifestacije, pored pomenutih prodajnih mesta, karte će moći da se kupe i na samoj lokaciji – Beogradskom sajmu. Karta važi za jedan festivalski dan u halama 7, 8 i 9, kao i za halu 5, u kojoj je smeštena eksplozivna Naučno-fantastična bina. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.

Generalni sponzor Festivala nauke petu godinu zaredom je NIS, kompanija koja se svakodnevno u svim segmentima poslovanja oslanja na savremene tehnologije i inovacije. Na ovaj način NIS i Festival nauke zajedno doprinose afirmaciji nauke i obrazovanja kod mladih u Srbiji, što je jedan od strateških ciljeva kompanije. Deveti put zaredom, Prijatelj manifestacije je mts. Suorganizator manifestacije je Beogradski sajam. Zemlja partner Festivala nauke je Američka Ambasada.

Podrška festivalu su Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum, Ambasada Izraela i Francuski institut. Sponzori jedanaestog Festivala nauke su: Elektroprivreda Srbije, Erste banka, National Geographic, Samsung i Grafix.

Нема коментара:

Постави коментар