четвртак, 26. јануар 2017.

Beogradski irski festival od 6. do 22. marta u Beogradu


Peti Beogradski irski festival biće održan od 6. do 22. marta, a na više lokacija u Beogradu biće predstavljen deo očaravajuće irske kulture.

Publiku očekuju najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, zatim savremeni plesni performans, izložbe, koncerti, radionice i drugi atraktivni kulturni događaji, kao i niz zanimljivih gastronomskih dogodovština.


Pored pridruživanja globalnoj irskoj zabavi u nedelji živahnih proslava (uključujući Svetog Patrika 17. marta), beogradska publika upoznaće se kroz program festivala sa zanimljivim pregledom irske kulture, koji uključuje jake društvene, istorijske i kulturološke elemente.

Navljena je i Misteriozna tura” (zelenim) tramvajem (17/3), a festivalski program obuhvata i gastronomski događaj 13. marta u Kulturnom centru Grad, gde će kulinarski duo Market Kitchen (Temple bar) iz Irske, u saradnji sa restoranom Dijagonala 2.0, spremiti za publiku goveđi paprikaš sa crvenom algom Dilisk i zelenim knedlama, kao i Bročan Roj (čorbu dostojnu kralja). Gastronomski specijaliteti najavljeni su i narednih festivalskih dana – irski doručak od 13. do 21. marta u Smokvici (Molerova 33) i džez branč uz bend O Bato 19. marta u hotelu Park.


Na konferenciji za štampu u Bitef teatru direktor ove ustanove kulture Miloš Latinović prokomentarisao je slike hrane koje su išle u pozadini (promotivni spot) kao nešto što voli da radi (kuva i jede) kad ne radi. Koliko je irski ples popularan u Srbiji govori podatak  da samo u Beogradu ima 4 plesne škole koje upražnajvaju ovaj način igre. Stoga ne čudi što će Beogradski irski festival ulepšati (i održati radionicu: ponedeljak i utorak) Jean Butler, čuvena plesačica i, uz Michaela Flatleya, osnivač globalnog fenomena Riverdance. Najavljujući svoj nastup rekla je da je u pitanju spoj muzike i igre, klasične i tradicionalne, istovremeno sadejstvo čela i tela kao instrumenata, muzičara i igrača, muškarca i žene. Za nas koji smo ubeđeni da irski ples podrazumneva čitav ešalon Irkinja i Iraca koji na sceni stepuju, šarmantna Džin nam je rekla je u tradiciji i solo ples, a da je on kao i muzika delom i improvizacija s obe strane.


Sledilo je obraćanje čeliste Nila Martina koji kaže da mu je ovo drugi put da je u Beogradu. Prvi put je bio u tranzitu, i seća se kao i svaki pošten Irac, bara na aerodromu (putovao je sa Harisom Pašovićem). Kaže da je doručkovao sjajnu kajganu i da je prosto opčinjen prostoro Bitef teatra u kojem će nastupati, lukovima i visinom ove nesuđene crkve. Smatra da je to odlično i jedinstveno za predstavu, koja će ovim ambijentom dobiti dodatnu vizuelnu dimenziju.

 

Predstava je pretpemijerno odigrana u Šato Lakost (sinergiji vinoteke i izložbene galerije), a onda u Njujorku 2015. godine, da bi ponovo bila izvedena u Kenedi centru povodom jubileja irske kulture u Americi. Gostovala je Ujedinjenom Kraljevstvu, kod kuće (Irska) i  sad u Srbiji.

Gost festivala je i David Caffrey, reditelj nove sezone popularne serije „Peaky Blinders“ (Birmingemska banda) koja se i kod nas sa uspehom prikazuje.U okviru muzičkog programa koncert će održati kantautor Dylan Tighe koji će se beogradskoj publici predstaviti sa jedinstvenim audio-vizuelnim performansom uz 5.1 surround zvučni sistem i 3D projekcije.

Tu je i izložba renomiranog irskog fotografa Conora Fergusona, kao i festivalski foto-konkurs koji će uskoro biti raspisan. Pobednika konkursa očekuje vredna nagrada.
Beogradski irski festival -BIF u Bitef teatru 9. i 10. mart, 20h


Plesni performans - Džin Batler & Nil Martin - OVO JE IRSKI PLES

Izvođenje: Džin Batler i Nil Martin


Džin Batler – zvezda svetske plesne scene i osnivač Riverdensa nastupa na 5. Beogradskom Irskom Festivalu


Džin Batler, čuvena irska plesačica i osnivač poznate trupe Riverdens (Riverdance) nastupiće 9. i 10. marta u Bitef teatru u okviru petog Beogradskog Irskog Festivala (BIF).

Džin će na prvom gostovanju u Srbiji predstaviti svoje najnovije delo, plesni peformans „Ovo je irski ples” (this is an Irish dance), duet koji je nastao i koji izvodi u saradnji sa čelistom i kompozitorom Nilom Martinom. „Ovo je irski ples” prati dosadašnji rad Batlerove kada je savremeni ples u pitanju, uključujući njenu slavnu prošlost u Irskom stepovanju (Irish Stepdance), produbljujući njene korene i osvrćući se na odnos između muzike uživo i pokreta.

“Nil i ja, i kompletan tim komada „Ovo je irski ples”, oduševljeni smo što ćemo nastupiti u Beogradu. Zaista se radujemo što dolazimo u vaš grad po prvi put, kako bismo izveli  „Ovo je irski ples” u čuvenom Bitef teatru i što ćemo se sresti i raditi sa srpskim plesačima u okviru radionica savremenog i irskog plesa 6. i 7. marta. Veoma se radujemo što ćemo podeliti naš rad sa vama”, izjavila je Džin Butler (Jean Butler) povodom gostovanja na Beogradskom Irskom festivalu.

Ovaj avangardni plesni komad dolazi u Srbiju nakon rasprodatih sala i odličnih kritika u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i irske turneje.

“Batlerova je izvanredna plesačica, akcenat njenog plesa je jasno irski... pokreti nogama su laki i oštri – ona klizi po podijumu kao leptir koji poleće sa površine jezera”, napisao je cenjeni The New Yorker.

O suštini misije Međunarodnog saveta za igru (CID), koji radi u okviru svetske organizacije UNESKO, svedoči njegova jednostavna poruka koju šalje svih plesnim umetnicima sveta, bez obzira kojim stilom igre se bave - igra je jedna (dance is one)!


Džin Batler, ugledna svetska plesna umetnica iz Irske, zvezda i osnivač trupe Riverdens (Riverdance), svojim avangardnim i izuzetno sofisticiranim plesnim performansom Ovo je irski ples (This is an Irish dance), potvrdila je značaj i promišljenost poruke, koja u ovom modernom dobu može biti putokaz svima koji žele da sa razumevanjem prate raznovrsnu umetničku igru u okviru svih njenih pojava.

Lična i umetnička tranzicija Džin Batler, koja je od tradicionalnog irskog plesa (kao izvorišta) vodi ka estetici savremene igre, zaslužuje pažnju i poštovanje posmatrača. Živi, intimni dijalog muzike i pokreta, scenska ogoljenost i višeslojna harmonija dva „instrumenta“ - violončela i igračice, riskantno, ali i uspešno, pronalaze ono delikatno mesto u predstavi na kome će pokret biti nesvestan, skoro intuitivan, a ka tome će ga povesti zvuk violončela. Ili će, možda, već učinjeni pokret provocirati muzičara da zvučnim zadatkom inspiriše igračicu za činjenje nove scenske kretnje, pred očima publike koja će, vrlo individualno, osetiti i doživeti fluidni sklad tela koje igra i violončela kao njegovog scenskog partnera”, kaže o nastupu čuvene plesne umetnice Ivana Milovanović (predsednica Beogradske sekcije CID – UNESKO i osnivač / glavni urednik časopisa za umetničku igru Orchestra)

Trailer za plesni performans „Ovo je irski ples” možete pogledati OVDE

Široj publici Džin Butler je poznata po radu u svetski poznatom sastavu Riverdens, koji je osnovala zajedno sa Majklom Fletlijem (Michael Flatley). U čuvenoj trupi, koju je napustila 1997. godine, ona je bila glavna ženska plesacica i koreograf. Džin Butler je inače debitovala na koncertu poznatog tradicionalnog irskog benda The Chieftains u njujorškom Karnegi Holu (Carnegie Hall) sa samo 17 godina. Sa njima je kao solo izvođač nastupala širom sveta punih 6 godina. Pored izuzetnog ugleda koji uživa kada je tradicionalni irski ples u pitanju, veoma je cenjena i na svetskoj sceni savremenog plesa. Trenutno je vanredni profesor na Irskim studijama na fakultetu Glucksman Ireland House u Njujorku i predavač na predmetu Tradicionalna muzika i ples na univerzitetu Limerick, a pozvana je da od 2018. godine predaje u prestižnoj školi Princeton Atelier.

Ulaznice za plesni performans „Ovo je irski ples” mogu se kupiti na blagajni Bitef teatra po ceni od 1000 dinara (za studente 600 dinara).

Džin Batler će radionice savremenog i irskog plesa održati u Dečijem kulturnom centru Majdan 6. i 7. marta.

Više informacija o gostovanju Džin Batler možete pronaći na FB strani  i sajtu festivala.

  Nedelja irskog filma u Muzeju Kinoteke
Ovogodišnji fokus filmskog programa biće irska muzika.

Rock 'n' Roll Cinema - Muzika je glavni fokus ovogodišnje nedelje irskog filma koji će prikazati i odabrane dokumentarce u periodu od 15. do 21. marta. Svi filmovi će biti prikazani u Muzeju kinoteke u Kosovskoj 11.


„Pljačka za tvoju dušu” ('Grand Theft Parsons', 2003.)
Sreda, 15. mart u 19h u Kinoteci (Kosovska 11)
Nedelja, 19. mart u 21h u Kinoteci (Kosovska 11)

„Frenk” ('Frank', 2014.)
Petak, 17. mart u 17h u Kinoteci (Kosovska 11)
Nedelja, 19. mart u 17h u Kinoteci (Kosovska 11)

„Džo Stramer - neispisana budućnost” ('Joe Strummer - The Future Is Unwritten', 2014.)
Subota, 18. mart u 21h u Kinoteci (Kosovska 11)
Nedelja, 19. mart u 19h u Kinoteci (Kosovska 11)

„Dobre vibracije” ('Good Vibrations', 2012.)
Subota, 18. mart u 17h u Kinoteci (Kosovska 11)
Ponedeljak, 20. mart u 20h u Kinoteci (Kosovska 11)

„Ghost Blues: Priča o Roriju Galageru” ('Ghost Blues: The Story of Rory Gallagher', 2010.)
Četvrtak, 16. mart u 19h u Kinoteci (Kosovska 11)
Ponedeljak, 20. mart u 17h u Kinoteci (Kosovska 11)

„Setanta. Stanje nezavisnosti” ('Setanta. A State of Independence', 1997.)
Četvrtak, 16. mart u 19h u Kinoteci (Kosovska 11)
Ponedeljak, 20. mart u 17h u Kinoteci (Kosovska 11)

„Mrtvi” ('The Dead', 1987.)
Četvrtak, 16. mart u 17h u Kinoteci (Kosovska 11)
Utorak, 21. mart u 19h u Kinoteci (Kosovska 11)

„Kalenić - poslednji dani gradske pijace” ('Kalenić - The Last Days of A City Market', 2011.)
Četvrtak, 16. mart u 17h u Kinoteci (Kosovska 11)
Utorak, 21. mart u 19h u Kinoteci (Kosovska 11)

„Luda Meri” ('A Date For Mad Mary', 2016.)
Subota, 18. mart u 19h u Kinoteci (Kosovska 11)
Utorak, 21. mart u 17h u Kinoteci (Kosovska 11)

+
3D Listening Event / Dylan Tighe's 'Wabi-Sabi Soul'
Nedelja, 19. mart u 16h u Tuckwood Cineplex-u (Kneza Miloša 7a)

Jugoslovenska Kinoteka u Kosovskoj 11 će prikazivati sve filmove za irski festival. Cena ulaznice po filmu je 300 rsd.

3D film - događaj slušanja će biti prikazan u Tuckwood Cineplexu, a cena ulaznice za ovaj događaj je 450 rsd.

Više informacija o Irskom festivalu OVDE.

 Нема коментара:

Постави коментар