среда, 6. јун 2018.

Zgrada Tanjuga (Prizada)




Vreme pred izbijanje II svetskog rata bilo je, kao i ovo današnje, vreme rastuće nestabilnosti, inflacije i duhovnog pritiska totalitarnih režima. Institucija koja je podigla objekat  an Obilićevom vencu zvala se Privilegovano izvozno društvo i išlo mu je dobro. 

Budući da je imalo poseban značaj za privredu zemlje, a do tada funkcionisalo po iznajmljenim prostorima, društvo je rešilo da podiglo sopstveni, luksuzni, monumentalni dom.

Na osnovu konkursa sprovedenog 1937. godine, a prema projektu arhiktekte Bogdana Nestorovića (izradio i projekat Zanatskog doma) tokom 1938—1939. godine podignuta je administrativna zgrada Privilegovanog izvoznog akcionarskog društva (PRIZAD). Budući da teren prirodno pada od Obilićevog venca ka Savi, objekat se našao u dominatnom položaju. S jedne strane rešen u ortogonalnoj shemi dva vezana pilona, a s druge u prepoznatljivoj lučnoj formi, fasade objekta su ritmično izdeljene pomoću stilizovanih pilastera u modernističkom duhu i maniru, kao i neutralnom rasteru prozorskih otvora. 



Monumentalni karakter objekta zahtevao je i oblogu od tankih kamenih ploča koja je primenjena i u enterijeru hola.



U oblikovanju ovog objekta bezornamentalne modernističke arhitekture, vidan je uticaj arhitekture totalitarnih režima (Italije I Nemačke), ali I uticaj francuskog monumentalizma. 

Skladnim odnosom forme i pročišćenih bezornamentalnih fasada objekat se izdvaja kao značajno ostvarenje beogradskog graditeljstva četvrte decenije prošlog veka i zauzima istaknuto mesto u stvaralačkom opusu arhitekte Bogdana Nestorovića.

Tokom rata ovde je bilo sedišze zloglasne Specijalne policije. Logikom kontinuiteta. do šezdesetih godina prošlog veka ovde su ispitivali i tukli pripadniciobaveštajne službe OZNA i UDBA. u podrumima bila tamnica. Tu su doveli na ispitivanje i Borislava Pekića.


Potom je dodeljena medijima. U nju se uselila medijska kompanija nove države, Tanjug (Telegrafska agencija nove Jugoslavije).

Нема коментара:

Постави коментар