понедељак, 3. септембар 2018.

Najlepše orjentalne građevina u Beogradu




Beograda je 1521. godine, posle višedecenijskih, bezuspešnih opsedanja pao pod Otomansku imperiju. Trajalo je to sve do 1867. godine kada je knez Mihailo Obrenović od  Turka preuzeo ključeve i vlasnički list. 



Tokom tih 346 godina Beograd je bio tipična turska varoš, podeljena u džemate i mahale, kojima je dominirala orijentalna arhitektura prošarana džamijama (273) sa visokim minaretima, hamamima, karavan sarajima i ostalim građevinama karakterističnim za Otomansko carstvo. Predstavljamo vam neke od njih: 



  • Bajrakli džamija, Gospodar Jevremova 11. Sagrađena je krajem XVI veka i predstavlja jedan od najstarijih verskih objekata u Beogradu. Više puta u istoriji je skrnavljena i obnavljana, a nakon austrijskog osvajanja Beograda (pod Eugenom Savojskim), preinačena je u katoličku crkvu. Bajrakli džamija nosila je razna imena, obično po zadužbinarima koji su je obnavljali, a današnje ime nosi od kraja XVIII veka. Ovo je i jedini aktivni islamski objekat u Beogradu, a u sklopu njega nalazi se i medresa - islamska verska škola.
  • Damat Ali-Pašino turbe nalazi se u Gornjem gradu Beogradske tvđave. Turbe je islamska kapela. Ova je podignuta 1784. godine na mestu gde je sahranjen Damat Ali Paša, veliki vezir Osmanskog carstva u periodu 1713-1716. U turbetu su sredinom XIX veka sahranjena i dva zapovednika (muhafiza) Beogradske tvrđave, Selim-paša i Hasan-paša. Turbe je u Prvom srpskom ustanku značajno oštećeno, a današnji oblik dobilo je nakon obnove, dvadesetih godina prošlog veka.
  • Šeih-Mustafino turbe nalazi se na uglu ulica Braće Jugovića i Višnjićeve, ispod Studentskog parka. Ovaj mauzolej podignut je 1783. godine u čast derviša Šeih Mustafe, koji je u njemu i sahranjen. Njemu društvom prave još dva derviša, Orsanli Mehmed-babom i Hatenđeli šef Hadži Ome-babom. Turbe je obnovljeno 2013. godine, a od 2015. godine otvoreno je i za posetioce.
  • Amam kneza Miloša, nalazi se u ulici Admirala Geprata. Podigao ga je sam knez Miloš Obrenović 1837. godine, po planovima dvorskog neimara Hadži Nikole Živkovića. Amam sadrži sve autentične elemente osmanske arhitekture: šadrvan, kapaluk, halvat, haznu i ćulhan. Oštećen je u nacističkom bombardovanju 1941. godine, a pod zaštitom države je od 1957.
  • Beogradski Planetarijum smešten je u tursko parno kupatilo, hamam. Za vreme Prvog svetskog rata hamam je služio kao vojničko kupatilo, ali je kasnije devastiran i razoren eksplozijom u obližnjoj Istočnoj kapiji 1944. godine. Njime od 1970. godine upravlja astronomsko društvo ''Ruđer Bošković''.  Tursko kupatilo je sagrađeno u XVIII veku





Нема коментара:

Постави коментар