четвртак, 27. септембар 2018.

Дан отворених објеката на Београдској тврђави




У оквиру манифестације „Дани европске баштине“ у четвртак, 27. септембра 2018. године, поводом Светског дана туризма, улаз у пет објеката на Београдској тврђави биће бесплатан.

Заинтересовани посетиоци моћи ће да посете Римски бунар, Велики барутни магацин, Сахат кулу, Кулу Небојша и Војни бункер, од 11 до 19 часова.  


Истог дана, у четвртак, 27. септембра, Удружење за историјско стреличарство, у сарадњи са ЈП "Београдска тврђава" одржаће промоцију и упутити посетиоце у основе стреличарства, а заинтересовани ће моћи да се опробају у овој вештини. Промоција ће бити организована на Горњем граду Београдске тврђаве (код Диздареве куле – Опсерваторије), од 12 до 14 часова.  

Римски бунар изграђен је у периоду од 1717. до 1739. године, за време барокне аустријске реконструкције Београдске тврђаве. Бунар је дубок шездесет метара и скоро три и по метра широк.

Сахат кула - кула са сатом, грађена средином 18. века, висока 27.5 метара, посетиоцу пружа јединствен поглед на Београдску тврђаву и парк Калемегдан, али и на друге делове града.

Кула Небојша, изграђена у 15. веку као одбрамбена кула, у време османске власти, постаје најпознатија тамница и мрачни симбол Београда. Од 2011. године представља модеран изложбени простор у ком се, уз помоћ аудио визуелних ефеката, посетиоци могу упознати са делом српске и грчке историје.

Војни бункер на Горњем граду грађен је 50-тих година XX века, а осим унутрашњости објекта, посетиоци могу да виде и изложбу "Уметност у бункеру", посвећена цензури у уметности 60-тих и 70-тих година XX века.

У Великом барутном магацину, који је грађен у време велике аустријске реконструкције Тврђаве, данас се налази поставка римских камених споменика, стела, саркофага и жртвеника који су током низа година прикупљани и доношени са различитих налазишта.

Споменици припадају античком периоду (од друге половине I века до IV века).

Нема коментара:

Постави коментар