среда, 31. јул 2024.

Oče naš u zgradi železnice

 


Jedinstven beogradski lift poznat pod nazivom „Pater noster“ iliti „Oče naš“ nalazi se u Nemanjinoj broj 6. u zgradi Uprave železnice Srbije. Zvanično objašnjenje za ime ovog lifta kaže da je ova “niska” kabina prve korisnike podsećala na brojanicu koja se koristi prilikom čitanja molitve “Oče naš” (lat. “Pater noster”). Oni duhoviti kažu zato što se svako ko se vozi ovim liftom se u sebi moli… U pitanju je putnički lift koji se sastoji od lanca otvorenih odeljaka (svaki je obično predviđen za maksimalno dve osobe). Krasi ga mesingana pločica „Uputstva za upotrebu”, koja je stara koliko i sam lift. Po količini teksta i uglavnom suvišnih informacija i upozorenja može se zaključiti da je reč o doslovnom prevodu s nemačkog jezika.

Odeljci lifta kreću se lagano gore-dole bez zaustavljanja. Putnici mogu da zakroče ili silaze na bilo kom spratu. Lift je i atrakcija i istorijski raritet. Kada je ugrađen početkom tridesetih godina XX veka u tadašnjoj zgradi Ministarstva saobrćaja, liftovi koji funkcionišu po principu pokretnih stepenica postojali su već nekih 50 godina u Liverpulu. Neku vrstu preteče današnjeg lifta konstruisao je još 1868. godine liverpulski arhitekta Piter Elis, ali je patent pripao inženjeru Piteru Hartu deset godina kasnije. Od kraja XIX veka do sedamdesetih godina XX veka, montirano je više stotina ovakvih liftova, a od njih je samo nekih 300 još uvek u funkciji, najviše u Nemačkoj i Češkoj, uključujući i ovaj beogradski. Beogradski lift je izrađen u radionici “Stefan Sowitsch” u Beču 1929. godine. Lift ima 14 otvorenih, drvenih kabina koje idu u krug. U proseku imate 5 sekundi da uđete u lift ili izađete iz njega, a prelazak sa jednog na drugi sprat traje oko 20 sekundi. Da biste stigli od podruma do četvrtog sprata, gde se putanja lifta zavšava, potrebno vam je oko minut. Oni koji ga svakodnevno koriste kažu da je malo “neprijatno” prvih nekoliko puta, , a kasnije postane uživanje. Ipak, jasno postavljen crvena svetleća tabla sa natpisom “ZABRANJENA DALJA VOŽNJA. IZLAZI”, jasno će vam sugerisati da je vreme da iskočite iz ovog čuda tehnike.




Šta se dešava sa onim korisnicima koji ne iskoče na vreme, pa “obrnu” pun krug u kabini lifta? Ništa. Osim male neprijatnosti zbog tame i kloparanja mehanizma, neće primetiti da lift pravi krug, jer i na vrhu i na dnu petlje lift ostaje u vertikalnom položaju. Pošto se kabine, u stvari, kreću paralelno jedna pored druge kao skazaljke na satu, jedino može da  zbuni činjenica da ste ušli kroz jedan, a izašli kroz susedni otvor okna za lift. 

Нема коментара:

Постави коментар