уторак, 12. септембар 2017.

Dani evropske baštine 2017


Dani evropske baštine 2017, ove godine se održavaju od 15. septembra do 2. oktobra, u Beogradu i Srbiji pod sloganom „Kulturno nasleđe i priroda“. 



Dani evropske baštine obeležavaju se u oko 50 evropskih država, programima čiji je cilj da se širokoj javnosti u evropskim državama približi i učini dostupnim kulturno nasleđe i da se tom prilikom istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa, kao jednog od najkarakterističnijih činilaca evropskog identiteta.

Na ovaj način, kao i prethodnih godina, Srbija se priključuje obeležavanju zajedničke teme na nivou Evrope. Akcenat je, ovaj put, stavljen na: nasleđe i pejzaž, nasleđe i održivi razvoj, nasleđe i biodiverzitet, nasleđe i klimatske promene, kao i na ukazivanje na najveće rizike, odnosno opasnosti po nasleđe i prirodno okruženje. Princip neodvojivosti kulturnog i prirodnog nasleđa prepoznao je i UNESCO kroz Konvenciju o zaštiti svetke kulturne i prirodne baštine.



Manifestacija Dani evropske baštine se od 2002. godine svakog septembra održava na teritoriji grada Beograda, uz učešće svih gradskih opština, kao i većini gradova Srbije. 


Beogradska tvrđava i Tašmajdan

Od 15. do 30. septembra u okviru manifestacije Dani evropske baštine 2017, JP „Beogradska tvrđava“ organizovaće nekoliko besplatnih programa.


Dani evropske baštine biće otvoreni koncertom Muzičke škole „Stanković“ i promocijom monografije o Beogradskoj tvrđavi u petak, 15. septembra od 12.00 u Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu.

Nastupiće džez orkestar i hor Muzičke škole „Stanković“, koji će na početku jednočasovnog programa izvesti „Odu radosti“ – himnu Evropske unije i srpsku himnu „Bože pravde“.


Novinarima i posetiocima biće predstavljena i upravo objavljena monografija o Beogradskoj tvrđavi, osmišljena za širok krug posetilaca i turista, po ugledu na slična svetska izdanja u oblasti turizma.

Besplatne pešačke ture i posete zdanjima

 

 

U okviru manifestacije JP „Beogradska tvrđava“ organizovaće za sve zainteresovane posetioce ture kroz Tašmajdanske pećine – „Od Panonskog mora do Starog groblja“. 

Beogradski novinar Zoran Nikolić i dr Vidoje Golubović, autori više knjiga o Beogradu, provešće posetioce kroz Tašmajdanske pećine i predstaviti tajne podzemnog Beograda.

Ture su besplatne i biće organizovane 23. i 24. septembra (od 10:00, 12:00, 14:00 i 16:00).


Za vreme manifestacije na Beogradskoj tvrđavi biće otvoreni Rimski bunar, Sahat-kula, Kula Nebojša, Stambol kapija, Vojni bunker i Veliki barutni magacin, a u sredu, 27. septembra, povodom Svetskog dana turizma, ulaz će biti besplatan.

Radionica i galerija starih zanata biće otvorena za posetioce od četvrtka do nedelje od 11:00 do 19:00. Osim upoznavanja sa izloženim zanatskim predmetima i alatima, posetioci će moći i da učestvuju u radu grnčara, tkača, opančara…



Povodom 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Kraljevine Maroko, od 15. do 24. septembra, na Savskom šetalištu na Kalemegdanu održaće se Nedelja marokanske kulture u organizaciji ustanove „La maison de l’ artisan“ i u saradnji sa Gradom Beogradom, Sekretarijatom za kulturu i Ambasadom Kraljevine Maroko.



Muzej nauke i tehnike

 

Muzej nauke i tehnike (Skender-begova 51) predstaviće se izložbom „Stare iskre za nove nade“ u galeriji „Aleksandar Despić“, i stalnim postavkama „Drugi krug“, „Dečji muzej“, „Naučni centar“ i „Istorije medicine kroz vekove“.



Ulaz u muzej od 12. do 17. septembra je besplatan.




Dani evropske baštine ove godine u Srbiji biće obeleženi temom „Kulturno nasleđe i priroda“.


Narodna banka Srbije

 

 

U okviru obeležavanja manifestacije Dani evropske baštine 2017, građani će moći da u subotu, 23. septembra, obiđu svečani hol zgrade Narodne banke Srbije u Ulici kralja Petra 12, kao i da pogledaju osnovnu numizmatičku postavku i prateće sadržaje.

Posetioci će se upoznati i sa značajnim rezultatima koje je Narodna banka Srbije postigla na polju zaštite i očuvanja životne sredine.



Na kraju obilaska sledi prigodan poklon – novčanica sa sopstvenim likom.

Termini za grupne posete (do 30 posetilaca u grupi) jesu: 10:30, 12:30 i 14:30.
Poseta se mora najaviti unapred. Prijavljivanje se vrši radnim danima od 10:00 do 16:00 pozivom na broj telefona: 011/3027-128 ili putem imejla: izlozba@nbs.rs.

Prirodnjački muzej

 

Do 30. septembra moći će da se pogleda izložba „Meteoriti, glasnici svemira“ (Galerija na Kalemegdanu) uz besplatan ulaz od 19. do 24. septembra.

Izložba „Od stene do stene, Petar Stevanović – portret naučnika“ otvorena je u Centru za kulturu Barajevo.

U Opštini Zemun (Kosovska 9) od 18. septembra do 2. oktobra Prirodnjački muzej otvara izložbu „Alergene biljke“ u okviru manifestacije Dani evropske baštine.

U Opštini Vračar od 19. septembra (13.00) moći će da se pogleda izložba „Čovek i vino“.


Gradska galerija biblioteke „Vlada Aksentijević“ u Obrenovcu – izložba Ambrozija (22. septembar, 18:00).
• Predavanje „Staro i nestalo voće Srbije“ – Aleksandra Savić, CZK Barajevo (19. septembar, 12:00).
• Razgovor o zaštićenim stablima Beograda – Kuća kralja Petra I (22. septembar, 13:00)
• Sačuvajmo prirodu od nas samih – predstava, Galerija na Kalemegdanu (23. septembar, 13:00).
• Mašin majdan – predavanje Ranka Pejovića – Topčider (23. septembar)
• Matematika svuka oko nas – Galerija na Kalemegdanu (24. septembar, 13:00)
• Drvo – najstariji stanovnik Beograda – Aleksandra Savić (26. septembar, 10:00 – Cvetni trg; 12.00 – Makenzijeva).
• Listić po listić – drvo – radionica za decu – Pančićev kabinet u Muzeju (30. septembar, 12:00)

Dani evropske baštine u Zemunu




Ako može Beograd, sramota bi bilo da ne može još bolje Zemun. Tako će od 15. septembra do 2. oktobra, u 14 programa, na različitim lokacijama, Opština Zemun će predstaviti svoje kulturno i prirodno blago i ono što je najvrednije – svoje stvaraoce.

Manifestacija će biti otvorena „Tribinom sećanja“ čiji je podnaslov „Čuvari zemunske baštine“ u Kosovskoj 9, 15. septembra od 13:00.



Program će činiti nastupi kulturno-umetničkih društava i horova, prezentacije sportova i plesova, izložbe, predavanja, naučni forum „Dunav – reka saradnje“, radionice, projekcije filmova… 

Ceo program možete da pogledate OVDE.

Svi programi su besplatni.

Нема коментара:

Постави коментар