среда, 2. август 2023.

INDUSTRIJSKA ARHEOLOGIJA: LOŽIONICA ZA NEUPUĆENE

 




Ložionica i vodotoranj pokojne glavne beogradske Železničke stanice uživaju status prethodne zaštite i pred naletom cunamija zvanog Beograd na vodi morale bi da se sačuvaju od bilo kog vida devastacije. Ovi objekti su materijani svedoci industrijske železničke arhitekture podignutih pre Drugog svetskog rata. Dobra je vest da se renovira.

Kompleks se nalazi u zaleđu Savskog priobalja i pripada celini „Stari Beograd“, u okviru koje se nalaze i drugi spomenici kulture – Zgrada Državne štamparije, Parni mlin, kao i Beogradski sajam. Lokacija pripada celini između Brankovog mosta, Karađorđeve i Savske ulice, Savskog trga, Bulevara vojvode Mišića, kompleksa Beogradskog sajma i Starog železničkog mosta.


Zgrada “Ložionice” nastala je pre gotovo jednog veka (1926. godine) kada je zajedno sa zgradom Glavne Železničke stanice, bila veliko tehnološko dostignuće. Tada je „Ložionica“ obezbeđivala gorivo koje je pokretalo motore Druge industrijske revolucije – železnice, gvožđe i čelik, mašine u proizvodnji, para i električna energija. 


Obnovljena, “Lozionica” će biti prenamenjena za podsticanje motora četvrte industrijske revolucije – kreativnost, inovacije i znanje.


Kao multifunkcionalni centar “Ložionica” biće namenjena i stručnoj i opštoj javnosti. U okviru kompleksa planira se izgradnja većeg prostora za IT zajednicu, održavanje događaja i programa, kao i manjih prostora za radionice, istraživački rad kreativaca i inovatora, kao i adaptabilan prostor za izvođačke i primenjene umetnosti.



U fokusu će biti upravo oni sektori kreativnih industrija koji nemaju svoje centre, poput dizajna i mode, kako bi se osnažio njihov razvoj kroz najsavremenije modele fablab radioničarskog prostora za razvoj prototipa proizvoda i kolaborativni rad.




Pored stručne javnosti i profesionalnih udruženja, kojima će na raspolaganju biti i kancelarijski prostor i program za izgradnju kapaciteta, “Ložionica” će ponuditi veliki javni prostor za rad i okupljanje zajednice,profesionalnih asocijacija, kao i prostor za događaje i program na otvorenom.



Rekonstrukcija stare Ložionice se sprovodi sa pažnjom i preciznošću, sa dijafragmom koja štiti postojeću konstrukciju tokom iskopa za buduću garažu, čime se garantuje trajna stabilnost ovog ikoničnog objekta. Poseban izazov predstavlja rekonstrukcija betonskih greda i stubova, osnovnih konstruktivnih elemenata, kojima je vraćen stari sjaj nakon dugogodišnje zapuštenosti.








Нема коментара:

Постави коментар