четвртак, 16. јул 2015.

Barajevo od Ilira i Kelta preko Rimljana ...


Prva naselja na teritoriji današnje opštine Barajevo pojavila su se pre pet hiljada godina, u doba neolita. Najveće neolitsko naselje na teritoriji barajevske opštine zauzimalo je prostor od oko sto hektara, a nalazilo se na lokalitetu koji je u arheologiji poznat pod imenom Kremenite njive.


U ovim krajevima živeli su Iliri, Kelti, a početkom nove ere doseljavaju se Rimljani. Period dolaska slovenskog stanovništva u ove krajeve istorijski je nejasan. Barajevo se prvi put pominje u katastarskom popisu koji su sproveli Turci 1536. godine, kao drugo ime za Baraj (zabeleženo 1528.godine).



U vreme Prvog srpskog ustanka, ovaj kraj je dao više znamenitih ličnosti među kojima su najpoznatiji knez Sima Marković iz Velikog Borka, Pavle Popović iz Vranića i veliki junak Milisav Čamdžija, koji je ostao zapamćen po tome što je prvi od ustanika ušao u beogradsku tvrđavu na Kalemegdanu. U Velikom Borku je 1805.godine održana prva Narodna skupština ustaničke Srbije. Na Skupštini je ustanovljen Praviteljstvuješći sovjet srpski, prvi organ izvršne vlasti u Srbiji. Za predsednika Sovjeta izabran je prota Mateja A. Nenadović, a za sovjetnika Beogradske nahije Pavle Popović iz Vranića. U Velikom Borku, za vreme Prvog srpskog ustanka radila je prva pošta u Srbiji.
Obišli smo osnovnu školu u Vraniću podignutu 1848. godine, Matićevu kuću s kraja XVIII veka (koja je restaurirana 1977.godine), staru zgradu osnovne škole u Boždarevcu iz 1891. godine, ostatke starih vodenica. staru porodičnu kuću sa doksatom, rimski most i staru mehanu Ljubinkovića u Beljini, staru mehanu u Barajevu, kao i stoletne hrastove, ponos ovog kraja.

Crkva brvnara u Vraniću iz XVIII veka stavljena je pod zaštitu države. Crkvena riznica bogata je velikim brojem eksponata iz arheoloških nalazišta sa ovog područja, starog novca, oružja, ikona i crkvenih knjiga, etnografskim materijalom, dokumentima i fotografijama važnih ličnosti. Pored većeg broja izuzetno vrednih ikona, riznica čuva krst Hadži Ruvima, igumana Manastira Bogovađa, rađen 1796. godine, a poklonjen crkvi u Vraniću 1800. godine. Tu se nalazi i bogata knjiško-arhivska građa koja obuhvata period od XVI do XX veka, kao i biblioteka koja broji oko 10 hiljada  knjiga

Нема коментара:

Постави коментар