понедељак, 18. септембар 2023.

Hotel Jugoslavija dobija aneks kule

 



 

Ja mogu

Ono što niko ne može

Ne mogu

Ono što svako može


 

Ideja o izgradnji hotela Jugoslavijа začela se posle II svetskog rata, a prvi finansijski problem usledio je 1949. - nakon sukoba Tita sa Josifom Visarionovičem Džugašvilijem-Staljinom. Postoje govorkanja da je trebala da bude sedište Inforbiroa. Rukovodstvo Jugoslavije odlučilo je da na Novom Beogradu, blizu mesta gde je nekada bila železnička stanica Zemun, podigne velelepnu građevinu, nešto poput onog mitskog hotela "Luks" u Moskvi, u kojem je bilo sedište Kominterne



Ovaj, u kojem bi bilo sedište Informbiroa, trebalo je da se zove - BeogradUostalom, baš za boravak komunista iz bratskih država sagrađen je hotel Slavija.



Građena po projektu arhitekata zagrebačke škole moderne Mladena Kauzlarića, Lavoslava Horvata i Kazimira Ostrogovića i beogradskih arhitekata: Ivana Antića, Mirka Jovanovića, Vladete Maksimovića i Milorada Pantovića, Jugoslavija je otvorena 1969. godine, a pamti goste poput britanske kraljice Elizabete, Nila Amstronga, Ričarda Niksona, Erlik Kleptona, Tinu Tarner i Kevina Kostnera. Ovde sam i ja proslavio maturu. Nas par smo odabrali odela, a onda je svako došao Mercedesom  u toj boji.



Jedna od karakteristika hotela je i masivni luster od 14 tona sa  40.000 svarovski kristala i 5.000 sijalica. I danas je među najvećim na svetu, a  pre 50 godina je i zvanično ušao u Ginisovu knjigu rekorda.



Hotel Jugoslavija jedan je od mnogobrojnih objekata stradalih u NATO agresiji na Srbiju 1999. godine,  u noći 7. i 8. maja. Na mestu Hotela Jugoslavija planirana je sad gradnja kompleksa od 240.000 kvadratnih metara. Očekivana visina budućeg objekta je do 155 metara.

 



Naime, u bloku 11, kod hotela „Jugoslavija“ grčki investitor QS Investment gradiće dve kule od 140 metara u kojima će biti hotel luksuznog lanca "Ric-Karlton", poslovni i stambeni objekti i tržni centar. Bulevar Nikole Tesle biće proširen za dve trake kod raskrsnica sa ulicama Goce Delčeva i Aleksinačkih rudara, za desna skretanja ka kompleksu. Nove kule na Zemunskom keju biće među najvišim objektima u gradu, ali ipak ne smeju da sa trona svrgnu Kulu Beograd u Beogradu na vodi, koja je visoka 168 metara. „Ric-Karlton“ je luksuzni hotelski brend kompanije „Meriot“ (Marriott)„Meriotov“ luksuzni hotel – „Sent Ridžis“ rezervisan je pretopstavljatee za „Kulu Beograd.“


Нема коментара:

Постави коментар