понедељак, 25. фебруар 2019.

47. FEST: ZA ONA DOBRA STARA VREMENA
Piše: Gordan Gorunović

Zbog povremenih izmena novinarskih projekcija gledali smo jako interesantan novi hrvatski film “Za ona dobra stara vremena” u režiji Eduarda Galića. Univerzalna priča ovog regiona uz funkcionalni kasting i muziku koja vraća na dobre dane “novog vala” sa povremenim upadima inostranih autora tog perioda karakteriše ovo delo. 


Obrađuje uvek aktuelnu temu iseljavanja u potrazi za boljim životom balkanskih generacija. Burne godine nastanka hrvatske države, tranzicija socijalizma u kapitalizam i (ne)spremnost na promene koje ista donosi uvek su zanimljiva tematika.

Hrvoje i Borna prijatelji su od detinjstva. Život je za njih još uvek igra: cure, utakmice, tulumi. No dolazi vreme sazrevanja, a svaki od njih nalazi vlastiti način na koji se nosi sa životnim nedaćama u društvu u kojem nema ni jasnih pravila ni mesta za nevinost i naivnost. Iznenadne odluke koje će morati doneti odrediće njihove životne puteve, a njihovo prijateljstvo doći će na ispit zrelosti.


Glumačka ekipa u kojoj su se našli kako mlade nade hrvatske glume, tako i iskusne glumačke legende - Marko Petrić, Karlo Mrkša, Andrej Dojkić, Elizabeta Brodić, Vini Jurčić, Matija Prskalo, Ksenija Pajić, Denis Bosak, Mustafa Nadarević, Denis Bosak, Žarko Potočnjak i Karlo Mlinar. Posebno mesto zauzima ime nedavno preminulog glumačkog doajena Ive Gregurevića, kojem je ovo jedna od posljednjih uloga u impresivnom glumačkom nizu. Što se tiče glume odskače Marko Petrić koji je prvi put u glavnoj ulozi. Vrlo dobri mladi pozorišni glumac s interesantnom filmskom fizionomijom, koji daleko odskače u izboru glumačke ekipe.Dobra stara vremena” iz naslova u filmu nije lako vremenski locirati ali u nekim momentiva je vidljivo da se Galićev film zbiva 2002. Film prati skupinu zagrebačkih dvadesetogodišnjaka, propalih studenata i non stop “napušenim” drugarima, koji ubijaju vreme između kafića, trave, fudbala i izlazaka. Među njima se izdvajaju dvojica. Hrvoje (Marko Petrić) je ozbiljniji, diplomirao je i radi u skladištu, a Borna (Karlo Mrkša) je samoživi ženskar otresit prema svima i bez empatije prema bližnjima. Obojica, imaju i erotske interese, jedan prema slavonskoj konobarici, drugi prema studentkinji glume.

“'Film možemo definirati kao zagrebački, odnosno kvartovski, a kroz priču o odrastanju dvojice prijatelja na prijelazu u novi milenij problematizira se tema aktualna i četvrt stoljeća kasnije – jesu li bolje odabrali oni koji su u potrazi za boljim sutra napustili Hrvatsku ili oni koji su ostali. Svaka opcija za sebe nosi i pozitivne i negativne strane, dileme i izazove, a na nama je bilo da ih nastojimo što bolje prikazati u svakom svjetlu, jer je to nešto što se svakodnevno događa oko nas”, izjavio je producent i scenarist filma, Dominik Galić.


Nedostaci filma su odsustvo humora, nezaokružena priče i povremeni propusti u snimcima utakmica neadekvatnim sa vremenom događanja. ZA ONA DOBRA STARA VREMENA
HR // 2018 // 105'
drama
REŽIJA Eduard Galić
PRODUCENT Dominik Galić
PRODUKCIJSKA KUĆA Umjetnička organizacija MissArt
SCENARIJ Dominik Galić
FOTOGRAFIJA Dario Hacek
MONTAŽA Stjepan Lučić
SCENOGRAFIJA Marta Crnobrnja
KOSTIMOGRAFIJA Lidija Sertić
OBLIKOVANJE ZVUKA Ivan Zelić
ORIGINALNA GLAZBA Tomislav Babić
MASKA Asja Novaković
VIZUALNI EFEKTI Poster d.o.o.
SPECIJALNI EFEKTI Petar Novaković
GLAVNE MUŠKE ULOGE Karlo Mrkša, Marko Petrić
GLAVNE ŽENSKE ULOGE Vini Jurčić, Elizabeta Brodić
SPOREDNE MUŠKE ULOGE Mustafa Nadarević, Miljenko Brlečić, Andrej Dojkić, Dragan Despot, Ivo Gregurević, Voranc Boh, Žarko Potočnjak, Zijad Gračić, Alan Katić, Filip Sertić, Denis Bosak
SPOREDNE ŽENSKE ULOGE Andreja Barešić, Matija Prskalo, Ankica Dobrić, Emilia Habulin, Milana Milojević, Mia Anočić Valentić, Lucija Kajić, Ljiljana Bogojević

Нема коментара:

Постави коментар